Полезно

Пазаруване онлайн – 11 съвета. Права, рекламация, отказ, възстановяване на парите


 Интересът към онлайн пазаруването е голям, защото  лесно и бързо може да се направи съпоставка на един и същ продукт на различни места и да изберат най-изгодното, има голям избор и си спестява досадното обикаляне по магазините.
 Да, но понякога, пазарувайки онлайн на снимката и  описаните качества изглеждат прекрасно, а когато закупеният продукт пристигне вкъщи, реалността се оказва друга.

Ако решите, че правата ви по време на онлайн пазаруване са нарушени, първо се опитайте да разрешите проблема с продавача. Обикновено онлайн магазините се стараят да изчистват такива проблеми. След това, ако ви е отказано съдействие може да се обърнете към компетентните органи, в зависимост от проблема, с който сте се сблъскали.

Преди да пазарувате по интернет, добре е да имате предвид няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:

1. Първо прегледайте “Общите условия“, с които се съгласявате, когато пазарувате от даден сайт – там са изброени всички ваши възможности, които коректният търговец ви дава в случай на  рекламация, отказ или недоставяне в срок на стоката. Прегледайте и мненията на други потребители относно продукта, продаван от онлайн магазина. Всички големи и доказали се такива сайтове са предвидили такива секции за мнения и оценка на своите клиенти.

2. При покупките онлайн имате пълните права за рекламация, както при покупките, осъществени по стандартния начин. Тъй като при пазаруването по Интернет, решението на потребителя често се основава само на кратко описание или снимка, той може да върне дадена стока, дори и ако просто е променил мнението си за съответната покупка в срок от 14 дни. Търговецът е длъжен да  върне парите по същия начин, по който са получени.Въпреки че това е минималният законов срок имайте предвид, че може да има и търговци, които предлагат по-голям срок. При всички случаи, проверете реда и условията за рекламация на стоката, закупена онлайн преди да пазарувате.

3.Търговецът трябва да ви върне заплатената сума в срок от 14 дни от получаването на уведомлението за отказ, но може да забави възстановяването, ако не е получил стоките или доказателство, че сте му ги изпратили.Възстановяването трябва да включва всички разходи за доставка, които сте платили, когато сте направили своята покупка. Търговецът обаче може да ви таксува допълнително, ако изрично сте поискали нестандартна (експресна) доставка.

4.Трябва да информирате търговеца за решението си да отмените покупката. Не е достатъчно само да върнете стоките. Търговецът трябва да ви предостави стандартен формуляр за отказ, който можете (но не сте длъжен) да използвате, за да го уведомите за решението си.

5. !!! Имайте предвид, че тези правила се отнасят само за продавачите, които са професионални търговци, но не и за частни лица, продаващи лични вещи  в аукционни сайтове.  Ако сте закупил продукт от физическо лице,  правата ви зависят изцяло от личната  уговорка с продавача.

6.Има  някои договори за услуги, от които нямате право да се откажете ако в последствие размислите. При тях покупката става на определена дата или в определен период от време и от тук произтича невъзможността за по – късното разваляне на договора.

Разпоредбите за право на отказ не се отнасят, например за: доставка на стоки или услуги, чиято цена зависи от колебанията на финансовия пазар, които не могат да бъдат контролирани от търговеца и които могат да настъпят по време на срока за упражняване правото на отказ;за доставка на стоки, изработени по поръчка на потребителя или съобразно неговите индивидуални изисквания; за доставка на стоки, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност; за доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето; за доставка на запечатани звукозаписи или видеозаписи или запечатан компютърен софтуер, които са разпечатани след доставката; за доставка на запечатани звукозаписи или видеозаписи или запечатан компютърен софтуер, които са разпечатани след доставката;за предоставяне на услуги за настаняване, които нямат за цел живеене, транспорт на стоки, отдаване на автомобили под наем, услуги за хранене или предоставяне на услуги, свързани с развлекателни дейности, ако договорът предвижда конкретни дати или срок за изпълнение;сключени по време на публичен търг , за предоставяне на цифрово съдържание, което не се доставя на материален носител, когато изпълнението е започнало с изричното съгласие на потребителя, който е потвърдил, че знае, че по този начин ще загуби правото си на отказа.

7. Във всеки един случай имаме право на отказ, без да е необходим дефект, а просто защото стоката не ни харесва.

8.Авансовото плащане не е позволено, освен ако ние не се съгласим. В случай че има предявена претенция от търговеца, че можем да си купим нещо от него само ако платим авансово, трябва да бъдем внимателни.

9. Законовата гаранция е валидна за период от 2 години в целия Европейски съюз. Законовата гаранция обхваща дефекти, за които се приема, че са съществували по време на доставката и са се проявили в рамките на две години.  Решаващи са първите шест месеца след покупката: всеки дефект, появил се през този период, се приема за съществувал по време на доставката. В такъв случай продавачът трябва да поправи или замени вашата вещ безплатно (или да ви върне парите, ако поправката или замяната е невъзможна).След шест месеца все още можете да търсите отговорност от продавача за всички дефекти, появили се през 2-годишния гаранционен период. Ако обаче продавачът оспори това, трябва да можете да докажете, че дефектът е съществувал по време на доставката. Често това е трудно, а може да ви се наложи да използвате и технически специалист.

10. Винаги проверявайте страницата, на която въвеждате номера на банковата си карта. Вижте дали адресът на сайта започва с https:// вместо със стандартното http:// – това показва, че комуникацията ви в интернет е кодирана. Ако все пак бъдете измамен при пазаруване, уведомете веднага  вашата банка.  Те ще вземат необходимите мерки по възстановяване на изгубената сума.

11 . За онлайн магазините, установени в ЕС, е незаконно да откажат продажба на клиенти от друга държава-членка. Забраната в ЕС важи единствено за стоки.Прегледайте възможностите, защото някои сайтове, от страни извън ЕС, нямат доставка до България.

 

Автор:

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

 

Коментари

коментирай