Работа Работа в частния сектор

Клюки, интриги и сплетни на работа? Ти си жертвата? Как да се справиш?


Е, добре – този път границата е мината. Чудите се защо и какъв е поводът на подозрителните погледи, които от известно време усещате щом минете покрай групичка от ваши колеги, тънките намеци, които ви се отправят. В даден момент някой доброжелател обаче, ви казва, че името ви е забъркано в  неверни интриги и е повод за клюки сред колегите ви …

Да оставим настрана безобидното обсъждане, тук говорим вече за откровен  тормоз, клевети, които могат да доведат до изолация от останалата част от колектива, сриване на вашето име, което сте градили с години и евентуално вашето уволнение или най-малко може да се яви пречка за кариерното ви развитие и да ви донесе безкрайни ядове, също и загуба на вяра във вас и вашите способности .

 

Кой ще  бъде уволнен? Какво правите в личния си живот извън работата? Не си вършите качествено работата, защо ли изобщо? Как се обличате и колко струват дрехите ви? От коя политическа партия сте и с кого сте близък, под чии протекции се намирате и  как вървите напред? Там ли сте защото имате връзка с началството.

Ако вас не ви засягат тези  въпроси и техните отговори, то вярвайте ми има хора, за които са от важно значение и са достатъчно недобронамерени да се възползват, преиначат и дори да измислят лъжи за вас. Причината може да е завист – по-добри сте в работата, личният ви живот е по-успешен  или да не ви се даде възможност да напреднете в кариерата, защото каквото и да  си говорим всеки се бори за пари и не всеки гледа в собственото си канче, а гледа как да плисне чуждото или да превърне мухата в слон пак да ви очерни и извлече полза.

И мълчанието в никакъв случай не е решение.

Какво трябва да обмислите и направите, вместо да изтръгнете нечии език или влезнете в открита война:

  1. Помислете преди да говорите с човека, който разпространява клюките. Това може да ги озлоби още повече – не забравяйте тяхната цел е да ви подчинят, изолират или да имат някакво предимство спрямо вас. Може щом веднъж се е случило да се повтори. В момента, в който постъпят непочтено или неуважително спрямо вас и вие присъствате там – решете въпроса и го изяснете, какво се има на предвид и каква е целта на място.
  2. Преди да говорите с началника, знайте че вече и до него може да са достигнали клюките за вас, и обективно или не, да е заел някаква страна. Но добрият мениджър ще потърси решение на проблема и няма да позволи подобна обстановка да взима връх в работна среда. Но по – добро от това няма да направите.
  3.  Ако сте допуснал грешки ги признайте – всеки греши, и разяснете от кой момент мухата е станала слон.
  4. Когато отидете на разговор с началството или другата страна не си служете с техните методи, особено ако сте съвестен човек, който никога не се е занимавал с такива неща, ще се забъркате в такава каша, че няма да знаете как да се измъкнете.
  5. Не обиждайте, стремете се да запазите хладнокръвие и да изложите аргументирано вашето лично мнение.
  6. Потърсете подкрепа от други колеги в колектива, ако има такава възможност, винаги е добре да имате някой, който да ви подкрепи.
  7. Събирайте доказателства, които може да са във ваша подкрепа – имейли, извършени от вас проекти, водете си ако трябва и записки за направеното от вас през работния ден, ако се разпространяват неверни неща свързани с начина на работа.
  8. Игнорирайте интриганта или групичката,  или пък кажете нещо позитивно за него, така хората ще видят, че вие сте позитивен човек и такива неща не ви касаят.

Най-важно, запазете спокойствие и продължавайте да си гледате работата, да изпълнявате само и единствено работните ви задължения и споделяйте колкото се може по-малко лична информация с колеги.

Покажете увереност, ако ви конфронтират неоснователно- не е нужно да си прибирате рогата, не бъде агресивни просто покажете, че държите на себе си и на работата ви, говорете с нормален тон, гледайте в очите без да обиждате, реагирайте на момента в дадената ситуация и не я загърбвайте. Покажете че сте човек, който държи на себе си, може да се справя с проблемите.

Ако позволите, тази ситуация може да се повтори многократно.

Автор:

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

Коментари

коментирай