Работа Работа в частния сектор

9 доходоносни занаята без висше образование


Нашата култура поставя висшето образование като път към доходоносна работа и перспективна кариера. Висшето образованието е един от пътищата към успеха, но не и единственият. Защо да не бъдеш, например, учител и дърводелец, медицинска сестра и бавачка, или лекар и готвач едновременно.
Да имаш някакъв занаят и интереси извън основната професия винаги може да носи само дивиденти, защото не се знае в даден момент, накъде може да ни понесе живота, а пък и докарването на допълнителни доходи не е излишно.
Ще ви представим девет различни занаята и професии, които сами по себе си могат да се работят и самостоятелно и да носят достатъчно доходи на работещите ги като основна професия , но ако имате талант и желание може да ги работите и вие – да речем почасово в  свободното си време и да си докарвате допълнително към заплатата ви. Има достатъчно курсове и програми за обучение и учене на нови занаяти, извън професионалното такова.
1. Дърводелец
Започнете да чиракувате при някой опитен майстор. Работа там винаги има, а ако се докажете с работата си може да започнете и свой бизнес. А и хората винаги имат нужда от дребни поправки или да се сложи някой прозорец.
2. Докер
Товаренето и разтоварването на товари на кораби може да звучи монотонно, но има ползи от работата на пристанище. Не е офис работа, а е един малък Леголенд, а и може да получавате надница всеки ден.
3. Фотограф
Тук пак си е занаят. Но и да имаш талант, точен поглед, отношение с хората и да си технически грамотен. Защо приятелите ви не научат за вашия талант и не създадете собствена страница?
4.Гримьор
Обичате да гримирате? Защо не изкарате няколко курса през почивните ви дни – ще си проличи дали имате талант, а пък и нищо ново няма да ви е излишно
5. Фризьор
Научете занаята, следете новите техники. Някои хора носят таланта в себе си, защо това да не сте и вие?
6. Бавачка
Имате свободни работни часове или пък в университета този семестър ще бъде по-леко? Предимства – може да уговорите заплащане всеки ден. Нужно е да бъдеш добър комуникатор с децата и да знаеш как да с е грижиш за тях.
7. Автомонтьор
Това си е сериозна работа и бизнес  и занаят. Перспективите са наистина добри, където и да идете по света, няма да сбъркате с тази професия.
10. Готвач
Зимата в планината, лятото на морето – добрите готвачи никога не достигат, а и винаги владейки добре занаята, може да смените местоположението си и да опознаете много култури.
9. Сам съм си шеф
Имате бизнес идея, намерил сте си ниша, ами тогава действайте, влезте в дълбокото – не е нужно да имаш образование, за да постигнеш мечтите си – от собствен магазин, до продажба на коли или почистване на домове,просто следвайте страстта си.
Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай