Работа Работа в чужбина

Работа в Дания – трябва да знаем. Съвети,право, полезна информация


От 1 май 2009г. Дания отвори трудовия си пазар за новите държави – членки и българските граждани не се нуждаят от разрешение за работа.Дания е една от страните в Европейския съюз с най-висок стандарт на живот и една от най-социалните държави в Европа, но и цените са доста по-високи от тези в останалите страни от ЕС. Процента на безработица се движи от порядъка на 4-5%, но това по-скоро се дължи на засилващия се приток от чужденци, които често остават без работа или разбира се на хора, които се възползват от обезщетенията за безработица – както и сериозната финансова подкрепа, която получават младите хора, желаещи да получат образование.

Макар че повечето хора говорят английски и не е никакъв проблем да се справите с живота само с английски, шансовете ви за намиране на почасова работа или каквато и да била работа са много, много по-добри, ако знаете поне малко датски – 2-3000 думи са напълно постижима цел за един курс по датски в рамките на няколко месеца.

Възнагражденията и условията на трудови правоотношения на пазара на труда в Дания обикновено се регулират от колективни трудови споразумения, изготвени от профсъюзи и сдружения на работодатели. Поради което в Дания няма законоустановена минимална работната заплата.

Чужденците, които започват работа в Дания, се включват в нейната осигурителна система, която частично се финансира чрез данъците. Социалното осигуряване се прилага както към работници/служители, така и към самонаети лица и за повечето социални рискове е задължително. Не е включено в задължителната схема осигуряването за безработица, поради което, ако желаете да ползвате обезщетения за безработица в случай на необходимост, е необходимо да посочите, че искате да се осигурявате доброволно, като се присъедините към някой от фондовете за безработица /на датски: a-kasse/.

При започване на работа, вашият работодател трябва да има информация за вашата данъчна карта, поради което вие трябва да имате издаден данъчен номер, дори да не сте вписан в гражданската регистрационна система и да нямате издаден CPR номер, т.е. дори и ако престоят ви в Дания е за период, по-малък от 6 месеца.

В Дания здравеопазването е гражданско право и източник на социална подкрепа. Датските граждани получават здравни грижи като основно право. По този начин, огромното мнозинство от здравни услуги в Дания, са безплатни.Всеки, работещ в Дания и включен в социално – осигурителната система на страната, получава карта за здравно осигуряване, с която ще ползвате основната национална здравноосигурителна система /безплатна медицинска помощ и хоспитализация/. Съгласно законодателството на ЕС, гражданите на държава-членка на ЕС, които посещават за кратки периоди от време други страни-членки, могат да получават основни и спешни медицински грижи с Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

В Дания равенството между половете е приоритет.- жените, наравно с мъжете, имат и по- висок шанс за властови позиции.

Няма такси за обучение за граждани от ЕС.Много от български студенти също избират да работят, за да подпомагат следването си там. Препоръчително е обаче да не отделят повече от 20 часа седмично за работа с оглед на това, че трябва да посещават редовно учебните занятия.

В официален уебсайт за работни места в Дания – https://www.workindenmark.dk- всички свободни позиции, публикувани в него, са насочени най-вече към кандидати от други европейски страни – затова сайтът е достъпен на английски език. Ако не можете да откриете веднага работата, която търсите, можете да си направите абонамент за работни места в определена област и ще получавате редовно информация когато в базата данни се появят такива работни места. На този уебсайт може да намерите полезни съвети за подготовка на документите за кандидатстване. На него може да прочетете и за процедурите при преместване в Дания. Има специален раздел за условията на работа в Дания – особености на датския трудов модел, синдикални организации, трудови договори, отпуски, пенсионна система, обезщетения за безработица, данъци и други. А в раздела ”Living in DK” може да намерите информация за курсове по датски език, здравни услуги, застраховки, транспорта. Mного подробна и полезна е брошурата ”Welcome – We appreciate your interest in Denmark”, която може да свалите от сайта. Ето и още няколко портала, където може да потърсите работа:

http://www.jobindex.dk/, http://www.jobzonen.dk/, http://www.monster.dk/, https://www.jobnet.dk

Ако желаете да работите сезонна селскостопанска работа в Дания, е задължително да се регистрирате на сайта www.seasonalwork.dk.

Страницата на EURES – Дания – www.eures.dk

В Дания работят центрове – International Citizen Service – http://icitizen.dk/- за предоставяне на комплексни услуги /обслужване на едно гише/ на чужденци, дошли да намерят работа/ да работят/пребивават в Дания. В тези центрове ще извършат обработка на вашите документи /регистрационен сертификат, данъчна карта, социално-осигурителен номер, медицинска карта/, като предлагат също и персонално консултиране при намиране на работа, възможности за записване в курсове по датски език, данъчни въпроси, както и нужната ви информация за условията на живот и работа в Дания, наемане на жилище, записване на децата ви в училище и др.
Адрес на Посолство на Република България в Дания: http://www.mfa.bg/embassies/denmark, и още информация на:

Датското Министерство на Труда , Официален портал за имиграция в Дания , Danish Centre for Assessment of Foreign Qualifications , Датска дръжавна агенция за имиграция

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

Коментари

коментирай