Полезно

Какво прави една страна добре управлявана? Топ 5 на страните, в които се живее най-добре


Какво прави една страна добре управлявана?  Дали ще е свеждането до минимум на корупцията или провеждането на образователни и медицински реформи – правителствата по света използват различни политики, за да улеснят едно правилно управление и благоденствие на народите си. За да се определи количествено ефективността на тези политики, се използват различни индекси като Индекса за върховенство на закона на Световната програма за правосъдие, Индекса на управление на Световната банка и   изследването на социалния прогрес на жителите. Съставят се публично достъпни статистически данни и класират страните въз основа на тяхната ефективност в различните категории.

Въпреки че всеки индекс варира , някои  държави са на върха на своята прогресивна социална политика, доверие в правителството и ефективна съдебна система.
И все пак, политиките са толкова добри и  ефективни и държавите са толкова добре управлявани, колкото жителите на тези страни смятат.

Ето и държавите с най-добро управление в света:

1.Дания

Докато всички северни страни се класират  високо по всеки индекс, Дания изпреварва своите съседи (и “разбива“ останалата част от света) с почти перфектни резултати в класацията “Основни човешки потребности” в Индекса за социално развитие от 2017 г., който се основава на това, как държавите управляват  и задоволяват хранителните и медицинските нужди на своите граждани и предоставят достъп до основни познания и комуникации.
Общата здравна и социална система, е добре развита и достъпна за всеки, който живее в Дания. А всеки студент можете да получи финансова помощ и безплатни езикови курсове за интеграция, ако е чужденец.

Социалната система, което е интересно, се основава на доверие, а не на документи. Когато датчаните, например, са болни и не могат да отидат в университет или да работят –  понякога просто се обаждат и уведомяват работодателя. В Германия, обаче, служителите и студентите трябва да получат официално удостоверение от лекаря . И двете страни са добре структурирани, когато става дума за политика и управление, но германците харесват всичко да бъде на хартия, подредено със съответните сертификации, докато датчаните, се третират по-скоро като приятели в почти всяка ситуация.

Животът в Дания може да бъде скъп в сравнение с други европейски страни, данъците са високи, но ползите надвишават разходите. Жителите са приятелски настроени и обичащи обучението през целия живот.
 Датчаните обичат да говорят, да прекарват времето си заедно, да се наслаждават на вечерите на свещи, добра храна и интересни разговори. По датски това се нарича – hygge/ хюга/.

2. Нова Зеландия

Австралия и Нова Зеландия са почти на наравно в индексите за добър живот, но Нова Зеландия, е оценявана малко по-добре,заради цялостна политическа стабилност, основни права и липса на насилие / тероризъм.

Нова Зеландия е първата нация в света, която дава право на жените гласуване [през 1893 г.]

Страната също има щедри политики, които подкрепят самотните родители, децата, студентите и възрастните хора.  “Можеш да съдиш един народ по начина, по който се грижи за своите възрастни хора.“ Когато гражданите на Нова Зеландия навърши 65 години,  автоматично започват да получават щедри държавни помощи, без значение, кои са те, без значение, колко пари са спечелили или наследили, без значение, кога са пристигнали в страната.

3. Канада

Както САЩ, така и Канада се нареждат високо във всички индекси, но Канада има по-високи резултати в политическата стабилност и липсата на насилие  и тероризъм.Всъщност Канада се доближава до много от скандинавските страни, с почти съвършените си резултати, включително достъп до храна и медицинска помощ, както и до основно образоване и лични права.

Една грешка, която новодошлите понякога правят, обаче, е да мислят, че канадските “любезности” и грижливост са безгранични и могат да злоупотребяват с тях.  Канадците имат остро чувство за социална справедливост и правилна оценка. Канадците не биха позволили да ги правите на глупаци, така че проучете внимателно законите и мястото, където отивате.

4.Япония

Островната държава получава  най-висока оценка в Азия от Световната банка за цялостна държавна ефективност, върховенство на закона и политическа стабилност, както и най-високите оценки в Азия по индекс за социално развитие, достъп до основни знания, вода и санитарни условия и достъп до храна и медицински грижи.

Япония е известна със своята чистотата, висока работна етика на работещите, високи технологии и добре функционираща социална система, както и голямото значение, което отдават японците на общността и работата за общото благо.

Здравната застраховка  там е универсална, макар че тя може да бъде скъпа, тъй като тя се основава на доходите и се изважда от заплатите, но пък жителите могат да отидат при всеки лекар по всяко време и разходите са ограничени. Въпреки че застаряващото население и намаляването на населени оказва своето отрицателно влияние, Япония има и някои от най-добрите лекари и иновации в здравеопазването в света.

Образователната система е друга от силните страни на страната. Началното и средното образование са задължителни, а японските училища се класират добре в световен мащаб.  Те са приоритизирали храненето като ключова част от образованието, като училищният обяд е подготвен с местно произведени съставки и е съчетан с уроци по здравословно хранене и история на храните.

5.Боствана

Боствана редовно се нарежда като една от най-добре управляваните страни в Африка, особено в овладяване на корупцията, класирайки се на най-високо място както в оценката на Световната банка, така и в индекса на върховенството на закона. След поредица от скандали в началото на 90-те, през 1994 г. правителството създава Дирекция “Корупция и икономическа престъпност” (DCEC), което продължава да разследва и преследва длъжностни лица, обвинени в корупция. Не само това, а и  националните приходи от добива на диаманти са доста добре разпределени в цялата страна.

Боствана е нация, която вярва и практикува” Ntwa kgolo ke y molomo “, което означава, че” Споровете се решават ефективно, като ги обсъждаме и стигаме до решение, а не като воюваме “.

В Боствана живеят спокойни и отворени към общуване хора, които вярват в откритите разговори и не приемат хора с недобри намерения. Препоръчително е да бъдете отворени и да обсъждате въпроси в интерес на решаването им .

 Всяко село с 500 или повече души има място, където се дава медицинска клиника и начално училище. В страната  има и  строга програма за тестване и консултиране  за ХИВ / СПИН, като и безплатното антиретровирусно лечение за всеки гражданин.

Повечето от средствата, са натрупани от туристическата индустрия и  са насочени в защитата на защитените територии, зоните за управление на дивата природа извън защитените територии и борбата срещу бракониерството. Боствана създаде и  едни от най-силните анти-бракониерски политики в Африка.

Светлана Димитрова,

по  статии от : bbc.com, ceowrld.biz, cphpost.dk

Коментари

коментирай