Работа Работа в чужбина

Топ 10 на държавите с най-високи минимални заплати в ЕС през 2017. Къде ще е най-добре оценен трудът ви?


Минималната работна заплата е минимална цена на пазара на труда. Тя представлява най-ниската часова, дневна или месечна работна заплата, която работодателите могат да плащат по закон на работниците и служителите си. Формира се непазарно (не под влиянието на търсенето и предлагането), а административно от държавата.

Минималната работна заплата в България е най-ниска сред страните от ЕС, сочи статистика на Евростат. С Румъния традиционно сме на дъното, но в последните години и те дръпнаха сравнително.От началото на годината минималното възнаграждение у нас бе повишено от 420 на 460 лева или с близо 10%, а в Румъния е 280 евро минимална заплата.
България и Румъния са и в дъното на прилагането на паритета на покупателна способност в разходите за крайно потребление на домакинствата.
Евростат отчита, че от 2008 година минималното работно възнаграждение в България се е повишило двойно (109%), като подобен е случаят във всички останали страни-членки (99% в Румъния, 80% в Словакия, 69% в Естония и т.н.) с изключение на Гърция, където има намаление от 14%. Въпреки това страната ни остава далеч от нивата на югозападната ни съседка.
В средносрочната бюджетна програма за следващите три години е предвидено запазване на сегашната минималната работна от 460 лева, а дори и срещу този размер на минимално възнаграждение има сериозни атаки от страна на работодателските организации в България.
Разликата между нас и държавата с най-високо минимално възнаграждение – Люксембург, е девет пъти.
Към 1 януари 2017-та година 22 от 28-те държави членки на ЕС имат въведената минимална заплата, като само Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат такива.

Ето и топ 10 на страните с най-високи минимални работни заплати и ако сте решили да стягате куфарите, вижте къде най- добре ще бъде заплатен трудът ви :

10. Малта – 736 евро – за малката островна държава – в периода 2008-2017 година минималната заплата е увеличавана на няколко пъти, с общо 19%.

9. Словения – 805 евро – от 2008 година досега ръстът е с близо 50%, а и наред с фактори като здравеопазване, образование, качество на живот е една от най-бързо развиващите се в Централна и Източна Европа. Може да служат само за пример.

8. Испания – 826 евро – страната с една от най-големите български общности – работи се по 40 часа седмично. Близки до нашия манталитет и много работа в сферата на туризма.

7. Великобритания – 1397 евро – отново държава с голяма българска общност – минималната почасова ставка до 7,25 паунда на час на всички заети, които са над 25 години. А “наводнението“ от българи май се случи?

6. Франция – 1480 евро – 5-часова работна седмица и 30 дни отпуск на година. Време е да научите френски?

5. Германия – 1490 евро – твърда минимална ставка в размер на 8,50 евро на час. Да се надяваме, че българите там са доволни?

4. Белгия – 1532 евро – добър стандарт на живот, голяма част от европейските институции също са съсредоточени там.

3. Холандия – 1552 евро – За 9 години холандската минимална работна заплата е увеличена с 16 на сто. Страната на лалетата е предпочитана за работа от българите в сферата на строителството и земеделието.

2. Ирландия – 1563 евро – Увеличението от 2008 година е със 101 евро. Желаещи за самолета към Дъблин?

1. Люксембург – 1999 евро – В сравнение с 2008 година, минималната работна заплата в Люксембург бележи ръст от близо 30%. Това са май аристократите на Европа по заплащане.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg
снимка: Интернет

Коментари

коментирай