Работа в чужбина

Дестинация за работа: Скандинавия. Защо Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия са добрият избор?


Диагнозата в България е безработица, но младите се справят с кризата по свой си начин. И това е добре, защото те не очакват кой знае какво от политиката.

Доскоро тенденцията беше българите най-много да се насочват към работа в Италия, Испания, Гърция, Англия и Германия, но кризата си каза думата.

Значително се увеличава интересът на българите към работа в скандинавските държави . Условията и качеството на живот не са по-долу от останалите западноевропейски държави .

Това се забелязва през последните една-две години и хората, които вече работят там, смятат, че в тези страни има добре развита социална система, а и възможностите за работа, също са големи, както и личната и социална сигурност.

Плюсовете да живеете и работите в някоя от скандинавските държави?

Скандинавия е географски регион в Северна Европа, състоящ се от Норвежкото, Датското и Шведското кралство. Тези три държави, заедно с Исландия, Финландия и владенията на Дания, в които влиза и най-големият остров в света (Гренландия), както и доста по-малките Ферьорски и Фризийски острови, образуват така наречените Скандинавски страни.

Факт е – Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия са сред най-богатите държави в света. И докато други страни се справят трудно с все по-жестоката конкуренция в световен мащаб, скандинавските държави стават все по-богати и все повече увеличават своето влияние.

Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия са страни със студен и мрачен климат, където начинът на живот е пълната противоположност на лятната монотонност и ваканционна атмосфера, които витаят в любимата на всички Южна Европа.

В скандинавските страни съществува Законът на Янте, сбор от правила за поведението на хората, който гласи, че хората не трябва да смятат, че са специални, не бива да парадират със своите постижения и да се присмиват на другите.

В съвременните модерни западни общества държавата, разбира се, има сравнително малка роля в преразпределението на доходите, тъй като на държавната намеса се гледа с не много добро око и с резерви. Държавната намеса до голяма степен се изчерпва с налагането на данъците. Именно това е основният лост, който е направил страни като Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия толкова успешни.

Скандинавия е регион, където хората имат изключително високо доверие в съдебната система и полицията, което е една много добра основа за развитие на обществото.

Образованието също е на изключително високо ниво, безплатно, а и в момента тези държави привличат все повече млади българи, защото качеството е на световно ниво и по нищо не отстъпва на това в САЩ или Великобритания, а и много от специалностите са на английски език.

Финландия, например, години наред държи лидерството като страна с най-доброто образование в света.Гражданите декларират удовлетвореност от живота: 82% от населението твърдят, че в ежедневието си имат повече положителни емоции, отколкото отрицателни.

В 5-милионна Финландия функционират над 50 държав­ни предприятия и монополи. Те осигуряват заплати от минимум 1500 евро на месец. Сред­ната пенсия в страната е 1760 евро за мъжете и 1376 евро за же­ните. Въпреки че в страната се из­повядват принципите на пазар­ната икономика, никой не пречи на финландците да държат кон­трола върху своите природни ресурси. Те национа­лизират различни сфери от ико­номиката на страната и създават държавни монополи в редица сектори.

В Норвегия, от друга страна,  според Индекса за човешко развитие са номер едно по равенство – там изпълнителните директори имат най-малко разлика със заплатите на своите служители и често работниците получават време за семейни дейности в работно време. Всички работят.  Няма майки, които отглеждат децата си, докато не станат самостоятелни – всички деца ходят на детска градина. Детските градини са леснодостъпни, евтини и в тях децата се отглеждат на семеен принцип: няма строга програма, всяко дете само си избира заниманията, с които ще се забавлява през деня и от малко се учи да допринася за благото на групата.

Дания пък е най-щастливата страна според проучванията – образованието е безплатно, а майките и бащите могат да ползват 52 седмици платен отпуск за майчинство.

Исландия предлага на своите граждани нисък данък върху доходите, безплатно здравеопазване и образование. И от абсолютния банкрут преди няколко години, съумяха да поставят нови стабилни основи на своята икономика.

Швеция е икономически най-силната от всички скандинавски страни. Нейните жители се радват на много висок стандарт на живот. Икономиката е развита многостранно, но все пак основен източник на доходи се явява производството на стомана. Подобно на останалите страни, Швеция има силно развита социална политика, която осигурява висок стандарт дори и на хората, които по една или друга причина не използват правото си на труд, без значение дали това са майки с малки деца, пенсионери, безработни.

Начиин на живот:

Нелекият живот на хората  ги е научил да живеят просто, по правилата на природата. Скъпите удоволствия не са сред обичаните. Най-нормалният начин за прекарване на уикенда за цялото семейство е риболовът, разходката сред природата, пикник в гората, пътуване до вилата (много скандинавски семейства имат наследствени малки къщи в затънтените провинции, където условията на живот са много елементарни и не включват комфорта на съвременните технологични достижения).

Недостатъците:

Разбира се за свикналите на четири сезона българи, това би бил най-напред климатът и малкото слънчева светлина.

Ако не знаете никакъв език, адаптацията ще е много трудна, но може да се запишете и на някакъв езиков курс или да се поинтересувате от интеграционни такива.

Манталитетът на хората също е по-различен от по-скоро южняшкия на българите, които по-лесно биха се адаптирали в някоя от държавите в южна Европа.

 

Може да разгледате и останалите ни статии от “Работа в чужбина“, за да разберете повече подробности за условията, начин на живот, здравеопазване в различни страни.

 

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

 

Коментари

коментирай