Блог

Труд, право, знание, какво да прочетем, за да знаем?


Ако желаете да научите повече за вашите трудови права и задължения в България, за здравеопазването, пенсиите и социалните осигуровки, за стачките, синдикатите, уволнения, съкращения и още много.
Ще ви представим в няколко статии, как на един клик разстояние може да намерите търсената от вас информация, която си струва да знаете. Хубавото на мрежата е, че бързо може да имате достъп до всякаква информация, както и да си закупите книги, без да е нужно да обикаляте по книжарниците.

Интересно ли ви е, например, от къде един юрист, може да почерпи своите знания, как да намерите информация и как и ние също го правим:

1. Законът – “ Четете закона!“ – кой закон трябва да се приложи в конкретния случай, от кога влиза в сила, има ли обратно действие, кой е общ, кой е специален, какво става, ако има международен елемент. Това, правото, си е чиста математика на думи.
2. Съдебната практика – как се е произнесъл съдът в подобен случай като моя, тълкувателните решения. Надяваме се в близките години и съдебната ни система да допуска все повече възможности за гражданите онлайн.

4. Сайтовете. Купете си книга и я прочетете, направете сравнение на цените в различните книжарници. Задайте някоя дума в търсачката и вижте резултатите – например: “ проверка на здравни осигуровки“, къде ви заведе?
Научете се да отсявате информация и правете сравнение между няколко източника. Ако знаете езици, това също може да е един плюс за вас. Хвърляйте и по едно око на порталите на държавните институции.

3. Авторите. Започваме с автори, чиито книги си заслужава да закупите / това е само първоначален списък, който се надяваме да допълним с времето/, като това не е класация и не претендираме за изчерпателност, но със сигурност, потърсете имената и трудовете им в мрежата :

– Проф. дюн Васил Мръчков – няма как юристите и студентите по право да не знаят това име. Проф Мръчков е автор на първия след 1957 г. български учебник по трудово право, на първия български учебник по осигурително право и на първия и единствен досега учебник по международно трудово право. Трудно ще е да изброим безбройните статии, учебниците по Трудово право, Осигурително право, коментари и анализи, както и доброто и разбираемо поднасяне.
– Проф. д-р Красимира Средкова Иванова – също един от добрите преподаватели, с богат международен опит и практика отново в тези области.
– Проф. д-р Емил Мингов – пектор на семинари и автор на редица материали, публикации, статии, сборници и монографии в областта на трудовото и осигурителното право.
– Проф. д-р Атанас Василев – отново от най-добрите автори и преподаватели в България.

“Колкото повече, толкова повече!“- Мечо Пух.

Вижте другите, какво знаят, споделете и вие вашето знание. Когато знаем сме силни.

Коментари

коментирай

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *