Работа в чужбина

Ще емигрираме ли в Румъния? Заплатите в цифри и факти. Как да си намерим работа там


Понеже в последните години все с Румъния се мерим и ни мерят. Ето, къде са те, къде сме ние, като стартирахме от почти еднаква стартова позиция, изостанахме ли в състезанието?
Представяме ви само цифри и факти, изводите, защо е така, оставяме на вас.За да не навлизаме в политически анализи и критика, за нас е важно заплащането, стандарта и качеството на живот да се подобряват, а на север от нас се справят явно добре. И докато в България, обещават по 20-30 лева увеличение на пенсията, в северната ни съседка – държавата явно работи и се налагат правила за нормална работа на институциите. Реформираха здравната, съдебната и осигурителната система и виждат резултати.Румъния не е държава, на чиято икономика и стандарт на живот някой в Европа завижда, но пък ние винаги се сравняваме. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

А дали няма да дойде и моментът, да речем, след пет години, в който българите ще емигрират в Румъния. Да си го кажем – Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с корупцията и 6 пъти повече чужди инвестиции.

Това са част от статистическите показатели, очаквания и факти. Румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данните на Евростат.
В Румъния беше понижен и данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 19 на сто.
Средният БВП в Румъния е 9500 долара на глава от населението, а в България е 7000.
Минималната заплата в Румъния е вече 319 евро, към 160 лв. повече от нашата.
В столицата Букурещ цената на билет за градския транспорт е 57 стотинки /1,3 леи/. Пенсионерите от румънската столица пък пътуват безплатно с наземните превозни средства – автобус, тролей и трамвай, от 1 юни 2006 г. насам.

Пътуването в румънската столица се осъществява само с безконтактни карти, които се зареждат при изчерпване на електронния портфейл. Те са поименни /персонализирани/ и неперсонализирани. Самата карта от първия тип например е безплатна при издаването, но ако притежателят й я загуби или повреди, заплаща 4,7 леи /2,04 лева/ при издаването на нова.
Всички държавни служители в Румъния ще получат повишение на заплатите от следващата година. Съгласно новия закон, заплатите на лекарите на ръководни позиции в държавното здравеопазване догодина ще се увеличат на 2 700 евро, при сегашни 1000 евро. Медицинските сестри ще получават 900 евро вместо сегашните 530 евро. Някои учители ще се облагодетелстват от 100-процентно увеличение, което ще бъде въведено постепенно от 2018 до 2022 година,

В публичната администрация и в отбраната средната месечна заплата е достигнала 3350 леи (1434 лв.) през април, тоест увеличение от 21% спрямо същия период на миналата година. Държавните чиновници получават заплати, които са с 50% по-високи от средната заплата на национално равнище.
ЕК предупреди, че Румъния е страната с най-висок бюджетен дефицит в Европейския съюз, като очакванията за 2017 г. са той да е 3,5% от БВП, а за 2018 г. – 3,7% от БВП.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.
Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Потребителските цени в Румъния са близки до тези в България или малко по-ниски. По-високи от България са цените на наемите. Меню за двама в ресторант среден клас би струвало около 22 евро, цената на литър мляко е около 0,90 евро, на хляба – 0,44 евро, на билет за градския транспорт – 0,80 евро. Пакет цигари струва 3,33 евро. Разходите за апартамент от 85 кв.м. в Букурещ месечно възлизат на 81 евро. Стойността на минималната потребителска кошница в Румъния през 2016 г. бе изчислена на 1678 леи (372 евро).

Търсещите работа лица, граждани на на ЕС/ЕИП/Швейцария могат да се обърнат за информация, консултация и трудово посредничество към териториалните поделение на Националната агенция по заетостта (Agentia Nationala pentru Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM)): http://www.anofm.ro/. Това са 41 окръжни служби и службата в Букурещ, както и 70 местни офиса в цялата страна. Услугите са безплатни.
Друг начин за намиране на работа в Румъния е чрез интернет сайтове http://www.ejobs.ro/, http://www.myjob.ro/ , http://www.bestjobs.ro/. В националните, регионалните и местни вестници също може да намерите множество обяви http://www.ziare.ro/.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай