Работа

Търсене на работа – съвети. Какво да правите


1.Започнете с четене на всевъзможни обяви и по-специално на
описанието на задълженията, отговорностите и изискванията в обявите за работа и стаж. Създайте си култура на четене и откриване на подходящи за вас позиции.

2. Преглеждате обявите за работа ежедневно, защото всеки ден се публикуват нови. Освен това по този начин ще можете да реагирате бързо и да сте сред първите кандидатствали, а това повишава шансовете ви да бъдете забелязани и поканени на интервю.
3. В порталите за работа в корпоративните и браншови сайтове, в кариерните центрове, на форум „Национални дни на кариерата”, на срещи с работодатели и различни социални мероприятия, в социалните мрежи, в медиите, в специализирани агенции за подбор на персонал. Повечето компании и организации вече имат собствени уеб сайтове, на които ще намерите информация за дейността им. На някои от тези сайтове има раздел „Кариери”, в който се публикуват обяви за свободни позиции.
4. Освен като обикновен посетител на сайтовете за работа станете и регистриран такъв. Абонирайте се за различни услуги, чрез които ще получавате съобщения за нови обяви или събития.
5. Говорете със семейството, приятелите, съседите си, бившите си колеги, преподаватели и т.н. По този начин разширявате обсега си на търсене и използвате още един информационен канал – хората. Връзките и познанствата сами по себе си никога няма да ви намерят работа, но могат да ви помогнат да стигнете до подходящата информация и до интервю.
6. Много компании за подбор на персонал използват LinkedIn.com за търсене на специалисти или проверяват дали кандидатите имат профил там. Регистрацията е безплатна
и е препоръчително да имате профил освен в основните сайтове за работа.
7. Добре да сте запознат и с дейността на бюрата по труда. Ако се стигне до там да сте регистриран в някое от тях, следете често информацията за нови проекти за обучения, преквалификация и работа. В момента има разнообразни програми, по които можете да придобиете нова квалификация и да стартирате кариерата си.

Коментари

коментирай