Работа Работа в чужбина

Как да намерим работа в Германия чрез Интернет. Начални стъпки


Завършилите в Европа, които имат добри немски езикови умения и съответните работни умения имат всички шансове да намерят работа – Германия разполага с едно от най-ниските нива на безработица в ЕС. След Болонския процес и създаването на европейско пространство за висше образование (ЕПВО), квалификациите обикновено се признават от работодателите в Европа.

Работните позиции се рекламират в уебсайтове за подбор на персонал (Jobborsen), както и на интернет страниците на съответните фирми. Секциите на работа обикновено се наричат „Stellenangebote“, „Karriere“ или „Vakanzen“. Много германски фирми рекламират своите свободни работни места не само чрез официални агенции, но също така и чрез Интернет.

Обърнете внимание на най-известните портали за работа (на немски ключовата дума за търсене в Google е: Jobportal) и в социалните мрежи.
Най-големият в Германия официален портал за работа – jobboerse.arbeitsagentur.de -принадлежи на Федералната агенция по заетостта (BA). Търсещата машина е на разположение на немски, английски и френски език. Една от задачите му е да подкрепи хората в Германия и в чужбина в търсене на подходящи предложения за работа.
Търсещите работа, които все още не живеят в Германия, но се интересуват от работа в Германия може да потърсят информация и в:

– germany-jobportal.com
– monster.de
– stepstone.de
– arbeiten.de

В интернет портала на EURES има предложения за работа от 31 европейски страни – включително Германия – информация за условията на живот и труд в различните страни, както и данни за контакт на съветниците на EURES.
Може да погледнете и актуалните предложения на Агенцията по заетостта – там доста често има публикувани обяви за сезонни работници.
Потърсете и при лицензирани трудови посредници, но преди това хвърлете един поглед на Актуалния списък публикуван в сайта на Агенцията по заетостта.
Някои международни компании имат свободни места и с английски, и с немски език.

Св.Димитрова

Коментари

коментирай