Полезно

Да погледнем от върха


https://www.youtube.com/watch?v=Gy5PC5Auoak
Живото предаване осъществявано от Международната космическа станция кара и най-големите скептици да замълчат и да се насладят на космическата гледка към Земята. Всичи последващи епитети и сравнения се оказват излишни, а самото предаване се прекъсва единствено, когато МКС се намира върху тъмната страна на Земята. А ето и кратка информация за самата станция:
МКС всъщност е обединение на преди това планирани мисии за извеждане в орбита на 3 независими една от друга станции, руската “Мир-2”, американската космическа станция “Фрийдъм” и европейската “Кълъмбъс”. Самото стартиране на изграждане на станцията започва през 1998г., а първият изтрелян модул е “Заря” на 20 ноември. По първоначален проект изграждането и завършването на станцията би трябвало да протича с доста по-бързи темпове, до момента масата на станцията е около 376 тона, а работеща, с пълен капацитет трябва да бъде около 420 тона. Днес – 23 септември започна експедиция номер 49 с екипаж Шейн Кимброу, Андрей Борисенко и Сергей Рижиков. МКС може да бъде обитавана от 6 души. Ще завършим със следната мисъл на астрофизика Нийл деГрас Тайсън:
“Отидохме до Луната и открихме Земята.”
Какви ли велики думи ще се запишат в историята при завършване на изграждането на МКС и откритията, които предстоят да бъдат направени благодарение на хората, които жертват себе си, за да прекарат времето си “там-високо”, за благото на цялото човечество, ни остава само да гадаем и да очакваме с нетърпение бъдещо развитие.
Автор: Иван Димитров
rabotatami.bg

Коментари

коментирай