Права на безработния

Какво да правите докато търсите работа


Ние носим изцяло отговорността за живота, който живеем и за начина, по който живеем. Ако вие не се борите за собственото си щастие в живота, в частност за успеха във вашата работа, няма кой да го направи вместо вас.
На повечето хора се случва поне веднъж в живота си да останат без работа неподготвени и да са поставени пред трудния въпрос „Ами сега накъде?” Да, ситуацията никак не е приятна, особено в комбинация със сметките за ток, вода, телефон, наем и прочие.
Овладейте емоциите колкото е възможно по-скоро и си задайте двата най-важни въпроса – какво наистина искам от себе си и как искам да прекарам живота си от тук нататък.
Не се подценявайте, нито надценявайте. Бъдете честни и се опитайте да не се влияете от страховете или мечтите си – бъдете обективни. Започнете да търсите подходящото място за професионална изява – сайтове, вестници за обяви за работа, бутонът кариери на големи компании, агенции за подбор на персонал, частни трудови борси, а защо не и приятели и познати. Четете внимателно описанието на длъжността и изискванията към кандидата. Ако това отсъства в самата обява – задайте въпросите си на интервюто за работа. Това ще ви помогне да се ориентирате какъв човек точно търсят потенциалните ви работодатели. Но не забравяйте нещо много важно – освен качествено свършена работа, те се съобразяват и с това как новия член ще се впише в обстановката и екипа. Проучете медиите за актуална информация по отношение най-новите тенденции в съответния сектор, за да прецените в какво точно да инвестирате времето си. Например, ако се интересувате от маркетинг, е добре да се информирате относно концепциите на тази професия в променящата се бизнес среда. Това ще ви помогне да подобрите определени знания и умения, да придобиете допълнителна квалификация, която да ви гарантира успех. Сайтовете за работа могат също да бъдат добър източник на информация относно тенденциите в пазарното търсене.
Ходете на интервюта и се наслаждавайте на процеса на намиране на нова работа. Докато стоите вкъщи, проучвайте компаниите, за които кандидатствате, учете нови неща, които ще са ви от полза на новото работно място, прочетете хубава книга. Казано накратко – бъдете вдъхновени и мотивирани, бягайте от депресията. Полезно както за професионалния, така и за социалния Ви живот, е записването курс – професионално обучение, чужд език, семинар за личностно развитие. Ще получите нови знания, умения, а и ще срещнете нови хора. Можете да смените професията си, да се преквалифицирате или просто да придобиете още една професия. Възможностите пред вас за безгранични, стига да имате очи да ги видите. А това означава да не спирате да търсите възможност да изява там, където ви води сърцето.

Коментари

коментирай