Блог

2018: писмо до себе си,признаване на грешки и цели


Тази година мислихте ли какво искате да постигнете или какви са вашите цели за предстоящата нова година?Звучат ли ви познато фрази като – „От Нова година започвам начисто“, „От 1-и януари ставам друг човек“?Този път, аз реших, че няма да пиша списък с желания или постижения, а това, над което, е нужно да поработя. Също така смятам да покажа въпросния списък на мои близки хора, чието мнение ценя, за да ми дадат след една година време оценка, изпълнила ли съм го.Вие бихте ли си признали личните грешки и слабости, готови ли сте да се погледнете от страни и да поработите над тях?
 Ще отделям повече време за себе си. Ще ходя редовно на спорт. Ще имам повече време за близки и приятели. Ще спестявам. Ще отстоявам повече себе си и своите позиции. По-малко ще се ядосвам  и ще се усмихвам повече. Ще завърша проекта, който започнах.Ще завърша магистратура…
Така обикновено започваха моите планове всяка година.“Ще“, ама всичко след първите дни на новата година, и тогава обикновено всичко тръгва в старото русло, и мога да обвинявам само и единствено себе си… Така че заменям “ще“ с “да“.
И в края на всяка година всъщност осъзнавах, колко много съм пропуснала. За пореден път.
Съзнавам, че да има човек промяна в живота си, сам трябва да промени първо себе си. И щом всеки път нещата се случват по един и същи начин – причината съм аз.Последните години доста се промених  и поработих над себе си, в тези аспекти, които виждам, но е необходимо още повече.
Това, което трябва да променя в себе си:
Не ми харесват много от нещата, които правя и начина, по който ги правя. Гледам да работя върху тях, но това което често ми липсва, е дисциплина и тенденции да отлагам съществени  решения  за своя живот, както и по- често аз да съм активна страна и да поемам инициатива за промяна както в личния, така и в професионалния живот, защото иначе живота ще си мине така, и нищо съществено няма да съм свършила и ще се чувствам недоволна от себе си. Другото, което ми се изплъзва, е лична организация.
 След това. Притеснения, премисляне, задълбочаване и забиване в мислите. И разиграване на ситуации, които не са се случили, но в голямата си част с негативни очаквания. В миналото- често премълчаване  и неотстояване достатъчно на себе си . За какво и за чии..?
 Когато допусна грешка, просто да я поправя и дотам, и да продължавам да вървя, без да се връщам назад. Каквото било е било.
Също и да организирам по-добре времето си. Това пак с цел да се спре отлагането и моето бягство от някои ситуации. Когато нещо трябва да направя, да го направя на момента, без да изпадам в излишни разсъждения и вътрешни колебания.
Да давам повече шансове. На хората, на различни ситуации. Все пак мисля, че имам някакъв вътрешен компас, време е просто да оставям нещата да се случват и да отварям, вървейки, много нови врати.
Цели за 2018 година:

1. Да  преследвам мечтите си. Да довърша проектите. Аз да съм активната страна. Да съм щастлива за малките неща.

2. Да изразявам повече чувствата си. Да показвам своята признателност на близките и важни за мен хора. Да им показвам моята благодарност  и уважение и да правя, каквото мога за тях. Да позволявам да бъда обичана.

3.Да се изправям всеки ден срещу страховете си, защото знам, че ги има – страх от провал, от разочарование и отхвърляне.

4. Да правя всеки ден по нещо ново, колкото и малко да е то. Да срещам нови хора. Да посещавам нови места. Да науча нещо ново.
5. Да съм по-организирана и дисциплинирана и да ставам по-рано. Всеки ден да създавам или да помагам.
6. Да се движа, да се грижа за себе си – за здравето и външния си вид и средата, в която се намирам.
P.S. Идеята,  за да напиша това, е взаимствана от други статии на различни хора, които ме вдъхновиха и аз да създам моя списък.
Автор:
Св. Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай