Блог

От “твърде бездарна”, разведена и на социални помощи, до магията на първата жена писател милиардер. Джоан Роулинг


“ Провалът те учи как да бъдеш успешен и всичко е постижимо, ако имаш достатъчно кураж “ , според Джоан Роулинг първият писател милиардер и автор на поредицата за “ Хари Потър“.

За добро Роулинг не слуша първия си издател, който я съветва да си намери обикновена работа. Писателката не крие, че е преживяла редица неуспехи в търсенето на работа и е била уволнявана много пъти. На работодателите не им харесвало, че вместо да изпълнява задълженията си служителката постоянно използва служебния компютър, за да си пише нещо свое. По време на речта си през 2008 пред студентите в Хардард, казва:“Не съм толкова глупава, че да си мисля, че само, защото сте млади, талантливи и добре образовани, никога няма да познаете трудни времена или да страдате от разбито сърце. Може би вие никога няма да се провалите до такава степен, в каквато аз, но някои провали в живота са неизбежни. Не е възможно да живеете, без да се провалите в нещо, освен ако не живеете много предпазливо. Но това би означавало, че въобще не сте живели – в този случай вие отново ще сте допуснали грешка. Провалът ми даде тази вътрешна сигурност, която никога не бях постигала, когато взимах изпитите си. Провалът ме научи на такива неща за мен, които по никакъв друг начин не бих могла да науча. Установих, че имам силна воля и такава дисциплина, за каквато дори не бях предполагала.` Знанията, които придобиваш по време на пораженията ти, те правят по-мъдър и по-силен, превръщат те в човек, уверен в способността си да оцелява.“

В момента богатството на Роулинг се равнява на на близо милиард долара, през 2016 според “Форбс“ тя даарява голяма част от спечеленото за благотворителност. Хари Потър в е световна търговска марка, оценена на 15 милиарда долара, като последните четири книги от поредицата са рекордно продавани в историята на литературата. По книгите се снимат филми, пускат се игри и дори се изграждат паркове за развлечения. Този успех е бил неочакван дори и за самата създателка на образа на Хари Потър, която изминала дългия път от това да е обикновена британка, живееща от помощи, до това да стане една от най-богатите и влиятелни жени на планетата.

Но детството ѝ не било леко. Семейството не било заможно – майка ѝ страдала от множествена склероза, а с баща си дори не разговаряла. По-късно казва, че базира героинята Хармаяни Грейнджър на самата себе си като тинейджърка. В училище Роулинг не била отличничка, но била от по-умните деца.

След училище се опитва да влезе в Оксфорд, но резултатите ѝ не били достатъчно добри и не била приета и се записва в Екзетър. Там нейни учители споделят, че отново не блестяла с нищо пред останалите. След като майка ѝ умира тя се премества в Португалия, където преподава английски и се жени за известен телевизионен журналист. Но година след като е родила детето му, те се развеждат и тя се мести в Шотландия при сестра си, била без никакви пари, а отгоре на всичко имала и малко дете, за което да се грижи.Седем години след завършването си, Роулинг се е мислела за провал. Бедността й стига до там, че започва да получава социални помощи от правителството, за да може да се издържа. Тогава е диагностицирана с клинична депресия и склонност за самоубийство.

През 1995 г. Роулинг завършва ръкописа си за Хари Потър и Философският камък на старата си пишеща машина, едва свързвайки двата края. Идеята ѝ за малкия магьосник ѝ идва във на път от Лондон за Манчестър. Ненадейно влакът спира и престоява цели 4 часа някъде сред хълмовете на Централна Англия. Тогава в главата ѝ се раждат неясните все още образи на момчето-сирак, училището за магия и светът на вълшебници и злодеи. Като че ли случайността размахва своята магическа пръчка и омагьосва своите избранници с идеи. Идеи, които омагьосват хората по света и ги принуждават да заживеят в един нов свят – там, където въображението и магията са господари.
Изпраща го до 12 издателски къщи, но до една го отхвърлят. Казвали, че сюжетът е донякъде изтъркан, че няма да предизвика интереса на публиката и че книга, създадена за деца, не бива да бъде толкова дебела.
Чак година по-късно издателството “Блуумсбъри” го одобрява, като ѝ дава авансов чек от 1500 паунда, но тогава я съветват да си намери обикновена работа, защото от детски книжки нямало да изкара много пари.
От тук нататък историята на жената, която едвам успява да нахрани детето си коренно се променя. Изнасят се от малкият си апартамент и си купуват къща. Следва световна слава и поредица от романи за малкия магьосник Хари Потър.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

снимка: Интернет

Коментари

коментирай