Полезно

Германия: Българската шофьорска книжка, как да изкарате шофьорска книжка там. Регистриране на автомобил, инспекции, застраховка-накратко


Вярно е това, че няма ограничения за скоростта на много участъци от немските аутобани, както и че там пътищата са равни и без дупки. Но има много други права и задължения, с които трябва да сте наясно относно шофирането, шофьорската книжка, регистрации, инспекции и данъци на вашите автомобили, ако живеете в Германия. 4
Каквото и да си говорим, автомобилът е необходимост.
Ако възнамерявате да се установите официално в Германия, важат следните правила.

1. Българската шофьорска книжка:

Независимо дали имате шофьорска книжка в новия формат или по-стара шофьорска книжка, всички шофьорски книжки се признават навсякъде в ЕС. Можете да я замените с немска шофьорска книжка преди изтичането на срока за валидност. Възможно е да има и някои ограничения – възраст, тип превозни средства, разрешени за шофиране и т.н.

2.Как да изкарате шофьорска книжка в Германия?

Както и в България, изпитът се провежда на два етапа – кормуване и писмен тест. Учениците трябва да преминат теоретичния тест, преди кормуването , като разликата между тях е не повече от 12 месеца .Писменият тест, който обхваща неща като правила на пътната настилка и пътните знаци, може да бъде взет на редица езици, включително английски. Той се държи в училище за шофьори (Fahrschule). Тестът е труден и 30% от хората, които го приемат, не успяват да го вземат първия опит. Той е с много възможности, но не винаги има само един правилен отговор на всеки въпрос. При някои от въпросите – някои или всички отговорите може да са верни.
По време на изпита за кормуване,ако инструкторът трябва да се намеси, тестът е неуспешен.

Автомобилите на Fahrschule за шофьорския изпит са оборудвани с двоен контрол, така че инструкторът да може да поеме управлението по всяко време, когато студентът попадне на сериозни проблеми. Законът установява минимални продължителност и километраж, които трябва да бъдат взети на практика.

Участниците в училище за шофьори могат да не бъдат третирани като начални шофьори. Много училища са създали опростени курсове за опитни шофьори, което ще струват около 500 евро в сравнение с над 1 400 евро – 1,500 евро, които начинаещия би трябвало да плати. Ако училището ви каже, че не предлага такъв курс, намерете такъв, който го прави.

Лицензът на водача се издава от местната полиция. За да подмените книжката си, трябва да го вземете в местната служба за регистрация на водача (Führerscheinstelle). Трябва да имате легализиран превод. От училището ще ви разяснят и какви допълнителни документи се изискват, както и от службата за регистрация.

В сайта на howtogermany.com, e едно от местата, където чужденците могат да се ориентират добри в процедурата, както за изпита, така и в процедурата по регистрация на нов автомобил.

3.Регистриране на моторни превозни средства, инспекции и данъци:

При посещение в местния регистър за моторни превозни средства (Autozulassungsstelle) , се нуждаете от доказателство за собственост, доказателство за застраховка и, ако колата е закупена в Германия, Zulassungsbescheinigung Teil II- документ, който трябва да придружава колата през всички собственици от монтажната линия до двора за скрап.
Продавачът/дилър/ на колата, от когото е закупен автомобилът, обикновено ще направи тази регистрация.
Ако колата е купена от частен продавач, новият купувач ще трябва да не направи регистрация.
Ако автомобилът е внесен и се регистрира в Германия за първи път, има допълнителни изисквания, които трябва да бъдат изпълнени.Превозното средство трябва също така да премине проверка за безопасност (HU – Hauptuntersuchung) и тест за контрол на емисиите (AU – Abgasuntersuchung). Тестовете за безопасност и емисии се извършват от квалифицирани, регистрирани инспектори от редица одобрени от правителството компании. Компаниите, на които е разрешено да провеждат тестовете, включват различни клонове на Technischer Überwachungsverein (TÜV), DEKRA. Gesellschaft für Technische Überwachtung (GTÜ) и KÜS. Инспекторите могат да провеждат тестовете в собствените си учреждения или в дилъри и независими гаражи за автосервизи като Auto Teil Unger (A.T.U.). Автомобилите, закупени нови, трябва да бъдат инспектирани след три години, след което всички автомобили трябва да бъдат инспектирани на интервали от две години. Когато една кола преминава през проверка, на задната регистрационна табела се прилага стикер, показващ месеца и годината на следващата проверка.

Законите, регулиращи състоянието, в което трябва да бъдат автомобилите и мотоциклетите, са строги. При преглед ще бъдат проверени двигателят, шасито, рамката и всички други компоненти, включително спирачки, гуми, клаксони, подравняване на колелата, предно стъкло, светлини и огледала. Основното правило е, че ако даден артикул е монтиран на превозното средство, той трябва да функционира и да бъде напълно обслужващ, дори и да не е от съществено значение за работата на превозното средство. Автомобилите, внесени от държави извън ЕС, могат да изискват скъпи модификации, за да отговарят на германските стандарти.

Собствениците на моторни превозни средства трябва да плащат годишен данък върху моторните превозни средства на федералното правителство. Размерът на данъка се определя от възрастта на автомобила, типа и размера на двигателя на автомобила, вида на използваното от него гориво и неговия рейтинг на емисиите.

Автомобилна застраховка:

Застраховката не е евтина в Германия. Съществуват множество фактори, които влияят на застрахователната цена. Начинаещите шофьори плащат повече от опитни шофьори. Тези, които шофират големи, мощни автомобили плащат повече от тези с по-скромни превозни средства; Живеещите в градски райони плащат повече от тези в селските райони, а тези, за които е установено, че са отговорни за инциденти, плащат повече от тези, които не са.

Ако имате добър шофьорски запис в родната си страна, можете да получите кредит за него тук. Изискайте удостоверние от вашия застрахователен агент у дома. Ако немският агент казва, че не можете да получите този кредит, опитайте друг агент.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай