Блог

Как се преживява в жегите?


Иска ли ви се от жега, де се скриете в хладилника? Размечтахте ли се за зелената пролет или прохладната есен?
Време е за почивка, а и самата жега е уморяваща.Основните оплаквания, свързани с горещините, са гадене, главоболие, световъртеж, затруднено и учестено дишане.

Адските горещини, които в последните години се настаниха по нашите ширини, сякаш нямат намерение да свършват.Между часовете труд са необходими паузи, както в средиземноморските държави правят сиеста.
В дните с над 30-градусови жеги намалете натоварването, плановете със задачите да се редуцират, да се стои повече на сянка, да се осигури охлаждане и необходимото количество течности.

Но си обичаме лятото, защото е лято…

Какво да направим, за да се спасим от горещината?

Северния полюс е далеч, затова да се вслушаме в съветите на специалистите, как да облекчим страданията си, които ни причинява жегата, без да напускаме родните ширини.

На плажа

Съкратете до минимум времето, което прекарвате под преките слънчеви лъчи. За да избегнете спазми на кръвоносните съдове и мускулите, при рязката температурна разлика, при влизането в морето, добре е предварително да се поохладите малко на сянка. Високата слънцезащита е задължителна.

Дрехите

Топлоотдаването на организма се ограничава от тесни, затворени и синтетични дрехи. Най-добре топлината преминава през коприна, лен и памук – естествени тъкани. Топлината предпочита да се „натрупват“ в тъмните дрехи.
Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки. Не прекалявайте със седенето на слънце.Душът, който закопнели за прохлада си взимате, при прибирането си в хотелската стая или сутринта, след мъчителна потна нощ, трябва да бъде топъл, а не студен, за да не се затрудни потоотделянето и отделянето на топлина, вследствие спазми на кръвоносните съдове.

Храната

Изключете от менюто си мазните храни, сладкишите и солта. Наблегнете на плодове и зеленчуци, слагайте по-често на трапезата си хладни супи.
Пpaктикa e пo вpeмe нa вaкaнция вceки дa paзвъpжe кecиятa и дa cлoжи нa тpaпeзaтa нaй-хyбaвoтo. В изoбилиeтo oбaчe e нeoбхoдимa yмepeнocт. Пpoблeмът e, чe кoнcyмaциятa нa мнoгoтo хpaни нaвeднъж изиcквa cпeциaлни eнзими, кoитo, cтaнaт ли пoвeчe, зaпoчвaт дa ce нeyтpaлизиpaт eдин дpyг. Зaтoвa лaкoмcтвaтa тpябвa дa ce хaпвaт нa гpyпи пpeз чac – двa.

Напитките

В горещините пийте до 2,5 литра на ден. Най-добре е минерална вода или сокове от ябълки, праскови, грейпфрут, но без захар. Зеленият чай е идеален помощник на вътрешния ни климатик.Избягвайте сладките газирани напитки или млякото, защото те не само не утоляват жаждата, но и я предизвикват още повече, а кафето обезводнява.
Яденето на студени храни, например директно от хладилника, пиенето на студени напитки може да навреди на стомаха, а и само временно ще ви разхлади, затова е по-добре да се пие топла вода.Китайците не пият студена води дори в летните жеги.

На тези, които прекарват повече време навън се препоръчва да изпиват по 2.5л. на ден, а тези, които стоят повече в затворени помещения- по 2л.Това ще подпомогне кръговрата на течностите в организма, ще разсее топлината.

Един от най-евтините и добри начини да преодолеем жаждата е пиенето на вода с изстискан лимон.

Водни процедури

Хладният или контрастен душ бързо ще ни вкара в кондиция. Но не влизайте веднага под душа, ако сте се движили интензивно преди това. Най-подходящи са шампоаните с екстракт от мента, грейпфрут или евкалипт. Те съдържат масла, които осигуряват усещане за прохлада при изпаряването си.

Битова техника

Ако в офиса или вкъщи нямате климатик, снабдете се с вентилатор. Той отдавна е популярно средство срещу горещините, стига температурата в помещението да не е прекалено висока. Ако може, поне в най-горещите часове, изключете електроуредите у дома. Не само печката, но и лаптопа излъчва допълнително топлина.

И да не забравяме, че колкото и да е горещо, в един момент лятото ще си отиде и в студените зимни дни ще има дълго да търсим неговата топлина.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай