Международно законодателство

Здравно осигуряване, лечебни заведения в Германия. Проблеми на българите там и още


Германия е държава, за която се счита, че предлага едни от най-качествените здравни услуги в света и гражданите й са с висока степен на удовлетвореност от системата на здравеопазване, немското здравно осигуряване си остава един модерен, организиран, устойчив и функциониращ модел.

Според българи, ползващи немските здравни услуги, най- често срещаните проблеми, с които се сблъскват са:
– Трудното стигане до лекар-специалист в Германия – продължителното чакане и безкрайни разговори за уговаряне на преглед.
– Дискриминация – потърпевши са най-вече пациентите със задължителна осигуровка, докато пред доброволно осигуряващите се, които плащат повече, пречки да стигнат бързо до лекаря няма.
– Невъзможност да се избере час, за посещение на доктор.
– Във всяка провинция важат различни правила.
– Не всичко е толкова безплатно, колкото го обещават.
Но все пак – нека да се запознаем с част от правилата и правата на здравноосигурените в и функционирането на здравеопазването в Германия– накратко .
Здравно осигуряване в Германия ?
Здравното осигуряване в Германия е съществен клон от икономиката на страната. Около 300 млрд. евро е делът от БВП. Около 90% от германците са задължително здравноосигурени. Всеки, който има трудов договор, автоматично се осигурява от работодателя си. Автоматично са осигурени и всички регистрирани безработни.
Размерът на вноската при задължителното осигуряване зависи от размера на трудовото възнаграждение. В рамките на задължителното здравно осигуряване пациентът има възможност да се осигури за допълнителни услуги, които не са включени в основния пакет.
Начинът, по който работи системата за задължително здравно осигуряване, е следният: държавата плаща субсидия, а работодателят плащат своя процент. Работещите също заплащат определен процент. Тези средства постъпват в един здравен фонд, в който се събират, и средствата от него се разпределят между обществените здравноосигурителни каси.
Децата се осигуряват от родителите. Те са включени в задължителната здравна вноска на техните родители. Ако например в едно семейство имаме един работещ, неговата осигуровка покрива цялото семейство. При частните осигурители това не е така.
Около 10% от населението не участва в тази система, а сключва частни осигуровки. Във всяка държава има хора, които не могат да бъдат обхванати и изпадат от мрежата, но , има общински социални структури, които могат да поемат разходите. В Германия на практика никой не се изключва от здравните услуги.
Частната осигуровка зависи от услугите, които се ползват, и от здравноосигурителния риск. Частно осигурените лица първо трябва да се подложат на входящ преглед и ако са застрашени от заболяване и носят по-висок риск, съответно заплащат по-високи премии. Освен това частните осигурители могат да откажат осигуровка на дадено лице.
Частните осигурители получават разрешително за дейност, само ако те предоставят добра услуга. Лице, което е осигурено в обществените каси, може да се осигури за допълнителни услуги чрез индивидуален договор в частна каса. Тези частни каси не са задължително в конкуренция, а могат да предоставят и съвместни услуги.
Някои допълнителни услуги биват предлагани от здравните каси на специални допълнителни тарифи – например финансирането на алтернативни и природни методи на лечение като йога, хомеопатия, акупунктура, акупресура и други.

Лечебни заведения в Германия?
Болниците в Германия са с най-различна структура. Има университетски клиники, който се поддържат от федералните провинции. Има общински болници, има частни болници, има вериги болници. Има обединение на болници, който дори не са частни.
Преди всяко лечение на лекаря трябва да се представи здравната карта на лицето (Krankenversichertenkarte). При спешни случаи докторът ще проведе лечението без да я изисква. В такива ситуации осигуреното лице трябва да каже името и адреса на здравната каса, към която е осигурен.
Осигуреното лице има право на всякаква форма на болнично лечение, от което може да има нужда. Необходимостта от болнично лечение трябва да бъде потвърдена чрез сертификат от доктор.
Ако обстоятелствата са такива, че осигуреното лице не може да получава необходимите грижи и внимание от човек, който живее в домакинството, когато е болно, здравната каса ще плати не само за лечението, но и за необходимата медицинска помощ от квалифицирана медицинска сестра.
И още:
– Може да намерите личен лекар – най-вече чрез препоръки или в – http://www.gelbeseiten.de/ или https://www.weisse-liste.de/de/arzt/arztsuche/
– Аптеките – Apotheke- са обозначени с голям червен знак – А – или зелен кръст.
– Номерът за спешна помощ е 112, като линейката трябва да пристигне в рамките на 15 минути.
– Ако се нуждаете от медицинска помощ, но кабинетът на вашия лекар не работи в момента?
Наберете 116 117 – телефонът е безплатен и се отнася за всички здравноосигурени пациенти.
– Здравната ви застрахователна карта е валидна в страните членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Испания.
Вижте и още за здравното осигуряване в Германия – http://rabotatami.bg/zdravno-osigurqvane-v-germaniq-nakratko/
Изпращайте ни и ваши мнения, личен опит и съвети , за да може информацията да стига до повече българи.

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg
снимка: Интернет

Коментари

коментирай