Най-четени Препоръчани Работа

Старият колега е моят нов шеф? Как да се справим


Това е този неловък момент, когато ви кажат, че доскорошният ви колега е вашият нов шеф. Докато криете първоначалния си шок и насилвате усмивка, не можете да не се чудите – приятелката ми става мой мениджър. Сега какво?

Или вие сте от другата страна на уравнението: Току-що сте повишени и знаете, че вашата роля на работа ще се промени. Сега вие сте този с властта в ръцете си.

Ако някога сте били в някоя от двете позиции, то  не сте сами. Промяната на работното място може да бъде трудна, когато става дума за преструктуриране, а още повече, когато колегата ви с когото довчера си пиехте кафето е вашият нов шеф.

Как се справите с прехода?
Ето няколко стъпки, за да го направите елегантно:

Ако сте новият мениджър
Като лидер сред бившите ви колеги, вашите действия ще говорят по-силно от думите. Започнете новата си управленска работа си, като извършите следните действия, за да изпратите  на всички правилните послания.

 1. Кажете на вашия екип

Комуникирайте честно за новата си роля и споделете новината за повишението ви по начин, който ще достигне до целия екип наведнъж (не отивайте първо при най-добрия си приятел в офиса, тъй като вашите колеги могат да сметнат, че ще имате определени предпочитания, а новините бърза се разнасят).
Кажете на всички, че ще работите, за да гарантирате равнопоставеност в екип .


2. Получете одобрението им
Екипът ви желае ли желае ли ви да им бъдете ръководител? За да прецените това предварително, организирайте срещи един на един и ги използвайте като възможност да поискате директни справки,  или ако имат някакви въпроси или притеснения, които биха искали да обсъдят.Искането за одобрение може да изглежда излишно или ненужно (в края на краищата сте били повишени). Ако някой не подкрепя, нека да изкаже своите съображения и как смята да продължи бъдещата ви работа. Преодоляване на прехода ще бъде от полза за неговата кариера и точно това ще направи един силен мениджър.

3. Не смекчавайте посланието, че вие сте новият шеф
Новите началници, особено когато водят бившите си колеги, често се опитват да купуват им, като омекотят своите позиции. Те могат да бъдат по-малко амбициозни в целите и очакванията. Избягвайте това изкушение, а вместо това “вдигнете” подкрепата! Вместо да отхвърлите притесненията на отбора си, бъдете честни. Нека да знаят, че промяната може да бъде трудна на моменти, но че успехът на прехода до голяма степен зависи от тях.
Потърсете от тях информация за тези три въпроса:
Какво искате на работното си място?
Какво искаш да направиш, за да го получиш?
Как мога да те подкрепя?

4. Насърчете служителите си
 Не позволявайте на новото си работно място от първия ден да да бъдете предверието на личните драматични офис отношения и да си мислите, че може да решите това от първия ден. Слушайте, но не се ангажирайте да отстраните всичките им проблеми, осмисляйте новата началническа роля не ви дава право да разчиствате лични сметки между колегите.

                                                 Вие сте служител, чийто колега сега е шефът

Намирате ли се в другия край на спектъра? Като служител, не забравяйте, че само вие имате силата да превърнете този преход в края на кариерата ви ва тази компания  или за повишение. Как да се възползвате максимално от ситуацията и да преодолеете този преход.


1. Главата горе
Независимо от това, как се чувствате с това, че вашият колега е нов шеф, важно е да покажете своето сътрудничество. Покажете, че разбирате пормяната на работните роли, дръжте се с достойнство и уважително все пак света не спира да се движи. Ако тази промяна не ви харесва, това би пречило само на вас, не и на новия ви началник.

2. Следвайте примера на вашия шеф

Едно нещо е сигурно, вашият колега е направил нещата правилно, или иначе нямаше да бъде повишен! Затова не спирайте да разпитвате, защо е той/тя (вместо вас) и следвайте нейния пример – има явно от какво да се научите и какво се цени в тази компания.

Използвайте това като възможност да поработите и над себе си. Отървете се от ревността и погледнете към новия си мениджър като модел за подражание. Как той изпълнява това, което ценят  откомпанията? 


3. Приемете реалността
Бихте могли да видите, че вашият е бил повишен като неуспех за вас или като решение, което вече е било взето. Затова избягвайте отрицателните разговори и използвайте енергията си, за да отговорите на въпроса “Как мога да се подобря? Как да развия себе си, за да получа по-добро кариерно развитие”“Не съм добър” начин на мислене – а не обстоятелствата – е това, което те държи назад. Приемането на нова перспектива и пренасочването на вашата енергия ще направят всичко различно. Може дори да откриете, че предпочитате своя колега на стария ви шеф!4. Променете разговора
Ако чуете колеги, които се оплакват, променете енергията и насоката на разговора. Кажете нещо искрено и позитивно за новия ви шеф. След това попитайте всички, които са въвлечени в това, как могат да помогнат за смекчаване на собствените им страхове или оплаквания. В края на краищата никога не знаете кога можете да бъдете в следващата линия за чаканото повишение.
Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай