Международно законодателство

ГЪРЦИЯ: НА БОЛНИЦА, ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, ИКА, СПЕШНА ПОМОЩ, АПТЕКИ, И ОЩЕ


Гърция е една от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб.  А също и предпочитана дестинация за работа и почивка от българите.

Този път се пренасяме  в южната ни съседка, за да разберем повече за здравеопазването там, вашите права, осигуряване, към кого да се обърнете  и още интересни факти, които може да са ви от помощ при пребиваването ви там.

ГРЪЦКАТА БОЛНИЦА

Не бъдете   изненадани, ако някой доктор ви заговори на български език, предвид факта, че много  получават медицинско образование в България.Повечето медицински служители в Гърция говорят на английски език, въпреки че това зависи от местонахождението на болницата. Доктор в Солун има по-голяма вероятност да говори английски, отколкото медицинска сестра в Превеза например.

В продължение на десетилетия болниците в Гърция са били възхвалявани за качественото здравеопазване и предоставяна грижа и са класирани над страни като Великобритания и Германия. Въпреки това, системата на здравеопазването днес, е известна с корупцията и лошото управление,а  както и в България и с недостиг на медицински персонал и средства.В опит да усъвършенства системата и да се бори с корупцията, гръцкото правителство въведе универсални социалноосигурителни номера и електронни досиета и също така насочи ресурси към по-големите болници в Гърция.Държавните болници са презаписани с пациенти и има дълги списъци с чакащи за лечение. Много пациенти се прехвърлят в болници в столицата Атина от островите и отдалечените селски райони.

Най-сложните и технологично усъвършенствани услуги се предлагат от болници, свързани с медицинските училища в страната.

Болниците в по-отдалечени места на островите имат по-нисък стандарт на здравеопазване и често се случва,  пациенти, които се нуждаят от по-сложно лечение, отколкото могат да осигурят островните болници, да бъдат транспортирани до болница в Атина или Солун, където се намират и някои от най-големите държавни болници.

РАБОТЕЩИТЕ В ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИ, ОСИГУРЯВАНЕ, ИКА

Проблем сред българите там е, че повечето работят без трудови договори или пък не се осигуряват върху реалния размер на получавано възнаграждение и гърците се възползват от техния труд.

В Гърция, общественото здравно осигуряване е задължително от въвеждането на национална система за/ЕSY/.

Системата за обществено здравеопазване се финансира чрез смесена система, в която заплатите на персонала се покриват директно от държавния бюджет, а останалите разходи се покриват от таксите за обслужване на осигурителните фондове и пациентите.

Ако работите и сте социално и здравно осигурен, възползвайте се от възможностите, които ви се предоставят за изследване и лечение от здравната система. Работниците, които срещат трудности със социалното си осигуряване, трябва да се свържат с най-близкия офис на Института за социално осигуряване (ИКА) .Тя е достъпна за всички граждани, чужденци и лицата на тяхна издръжка, които плащат гръцко социално осигуряване. Пенсионерите за старост, включително тези от държави-членки на ЕС, също са обхванати от държавната система. ИКА покрива разходите за общопрактикуващи лекари и специалисти, болнични престои, лабораторни услуги, субсидирани лекарства по рецепта, основна стоматологична помощ, грижи за майчинство, хирургически уреди и четири пети от транспортните разходи до и от болницата.Освен това социалното здравно осигуряване е задължителен принос на работодателите и служителите. Когато започнете да работите, вашият работодател ще приспадне вноските в държавния здравен фонд от вашата заплата.
Ще получите здравна книжка на IKA  и AMKA.  AMKA се изисква за всички схеми за социално осигуряване, като OAEE, която обхваща самостоятелно заетите лица, като например собствениците на малки предприятия и доста скоро на шофьорите на такси и камиони.

Ако някои работодатели се опитат да се измъкнат от плащането на осигуровки, ИКА го приема много сериозно и ако това се случи,  трябва да се свържете с най-близкия офис на ИКА.

Медицинските грижи от практикуващите в IKA обикновено са безплатни, въпреки че пациентите са задължени да плащат такса за всички лекарства, които се предписват.

За съжаление покритието не е толкова изчерпателно, колкото е било, и много гърци сключват частна здравноосигурителна застраковка като покритие на разликата.

Трябва да сте работили поне 50 дни през последната година или през предходните 15 месеца (последните три месеца не са взети под внимание), за да се ползват от застраховката на ИКА. 

За да получи здравно обслужване чрез IKA, следва да отидете на лекари, работещи под системата на ИКА.

За да намерите лекар на IKA, свържете се с местния офис на ИКА или с тел: 184

Медицинските грижи се предоставят от местни кабинети и лекари от IKA, както и от частни лекари, принадлежащи към IKA. Изследванията и леченията в лабораториите на IKA също са обхванати. Някои от направените разходи, ако се консултирате с частен лекар в случай на извънредна ситуация, също могат да бъдат изискани от фонда на ИКА.

Пациентите трябва да плащат 25% от общите разходи за лекарства, предписани от лекарите на ИКА. Пенсионерите заплащат само 10% от разходите. Предписанията са валидни пет дни от датата на издаване.

Застрахованите членове, пенсионерите и членовете на семейството имат право на лечение в болниците на ИКА, в държавните болници и в частните клиники, които имат договор с ИКА. Хоспитализацията в чужбина се покрива, ако лечението не е възможно в Гърция.

В случай на спешност е възможно хоспитализация в клиники, които не са свързани с ИКА, но това трябва да бъде докладвано на ИКА в рамките на три дни. Документите трябва да бъдат подадени в рамките на шест месеца, за да имат право на възстановяване.

Някои стоматологични лечения са безплатни в зъболекари, принадлежащи към IKA, и от частни зъболекари по договор с ИКА. Козметичните процедури не се възстановяват.

ИКА плаща и някои от разходите, свързани с транспорта на осигурения пациент и с превантивната медицина.

ЧАСТНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ


Много гърци използват частно здравно осигуряване, за да допълнят държавното покритие. Ако не отговаряте на условията за гръцката държавна система за здравеопазване, трябва да представите доказателство за здравно покритие, когато кандидатствате за вашето разрешение за пребиваване. Частното здравно осигуряване е задължително в Гърция за всеки, който не е обхванат от държавната система. Не всички чуждестранни застрахователни компании осигуряват покритие, което е в съответствие с гръцкото законодателство. Разумно е да проверите минималните изисквания с гръцкото консулство във вашата страна.

Много от по-богатите гърци се осигуряват в  частно здравно осигуряване, което изглежда е по-изчерпателно и рентабилно от схемата за обществено здравеопазване.

 

СПЕШНА ПОМОЩ И ЕЗОК

Спешната грижа в Гърция е безплатна, независимо от националността. Въпреки това, ако не сте нает на работа в страната, имате карта за социално осигуряване (известна като AMKA) и плащате за обществено здравно осигуряване, ще трябва да плащате своите медицински сметки за повечето посещения за първична помощ.

Както много пъти сме споменавали, използвайте Европейската си здравноосигурителна карта, ако сте за кратко там -нямат право да ви откажат определени манипулации, както и ако сте спешен случай, но знайте, че ще се наложи да платите предварително, а след това  сумата ще бъде възстановена от националната здравноосигурителна каса. Ако пък пътувате като турист с някоя група, застраховката е задължителна.

Градските болници от националната здравна система (ЕΣΥ / ESY) обикновено предлагат извънболнична помощ от 8:00 до 14:00 или 14:30 часа, като някои отдели се затварят още от 10:30 часа, а болниците, работещи извън службата часове на ротационен принцип. Болниците в селските райони могат да предоставят само основни услуги и могат да бъдат отворени само два часа на ден, като преминават през летни и зимни графици. В резултат на това все по-голям брой жители доброволно плащат повече за частни медицински грижи, което се възприема като по-надеждно и удобно.
 
АПТЕКИ И ЛЕКАРСТВА
Аптеките в Гърция се обозначават със зелен равнопоставен кръст, често срещу бял фон. Те са достъпни, особено в по-големите градове. Много гръцки фармацевти  говорят английски и са способни да ви дадат насоки преди да отидете в болницата, както и при нужда да ви измерят кръвното. Лекарствата пък според българи, живеещи там са по-пречистени и качествени.
Когато имате предписани лекарства в България и се налага да продължите да ги приемате и там, ги носете в оригинални опаковки, ако се наложи да купувате лекарства  запишете си генеричните им имена/ по-просто- вижте малките букви под големия надпис на лекарството/. Много гърци разчитат на хомеопатично лечение.
Работещите, които са осигурени в IKA, обикновено получават процент от разходите за лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, а пациентите отиват на одобрен от ИКА лекар, който им дава рецепта.
Аптеките обикновено са отворени между 8 сутринта и до 2:30 на обед и между 5 и 8:30 вечерта. Има и дежурни аптеки.

Намерете помощ при спешни случаи

Ако се окажете в медицинска спешна ситуация по време на престоя си в Гърция, наберете номер 112. Обществените спешни медицински услуги в държавните болници са безплатни.

Други важни номера, които трябва да отбележете:

166 – услуги за спешна медицинска помощ (Εθνικό Κέντρο Απευθείας Βοήθειας)
100 – полиция (Άμεση Δράση Αστυνομίας)
171 – Туристическа полиция (Τουριστική Αστυνομία)
199 – противопожарна служба (Πυροσβεστική Υπηρεσία)
108 – брегова охрана (Άμεση Επέμβαση Λιμενικού Σώματος)
1016 – Лекари от SOS (SOS IATROI)
SOS DOCTORS са гръцка организация на свободни професии, специализирани лекари с изключителна цел да предоставят 24-часови домашни медицински услуги при извънредни ситуации. Обърнете внимание, че те не са обхванати от ЕЗОК.

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

Коментари

коментирай