Блог

Даяна. Защо я видяха като заплаха? Силните жени, които променят света


….Не след дълго, след като часовникът удари в полунощ на 31 август 1997 г., принцеса Даяна е убита при трагична автомобилна катастрофа, заедно с милионера и богат наследник Доди Ал Файед. Спекулациите за катастрофата са много, като една от конспиративните теории гласи, че дворецът и британските разузнавателни служби имат пръст в това .Смъртта й остави света в покруса – благодарение на нейната харизма, благородство и ролята и на  кралска знаменитост. Даяна се превърна в любима фигура по света.

Тя никога не стана кралицата на своя народ, но остана и беше запомнена, като кралица в сърцата на хората, не само в своето кралство, но и по света, хората я разпознаха като тава. Принцеса Даяна е една от невероятните жени оставили следи в историята по много причини, каза ни жена работеща за Build Тech компанията. Хуманитараната дейност е една от тях, тя слезе сред хората и даде положителния пример за благородство и благотворителност, привлече вниманието към различните и забравени от обществото хора – в болници, в хосписи, сред хората страдащи от СПИН, булимия, сред изостовените деца.Майка на двама сина. Всички знаем подробности за нейния личен живот и драматичните обрати, през които той преминава, докато  е съпруга на принц Чарлз, както и след техния развод, желанието да се самоубие, за да избяга от “студения и изпълнен с интриги и лъжи” кралски дворец, депресията, от която страда след раждане, булимията, която отключва, след като принц  Чарлз а нарича“ леко пухкава“и за това как е знаела за Камила, още преди брака им и паралелната връзка на принца, нейните такива, неодобрението на кралския двор.

Сега това ни се струва невероятно, но ако през 1981 г. Даяна не се беше омъжила за Чарлз, светът никога нямаше да узнае, че тя съществува.

…Срамежливото обикновено момиче, дете на разведени родители, провалило се два пъти на матурата в училище и едва изкарало един семестър в колеж, едва ли би станало със собствени сили толкова популярна и обожавана личност, каквато е съпругата на престолонаследника.

Даяна не е била богата преди сватбата. Според британските закони титлите от разряд „пер“ (както и титлата на граф Спенсър) заедно с всичкото движимо и недвижимо имущество се унаследяват само по мъжка линия.

Даяна имала по-малък брат Чарлз и две по-големи сестри. Момчето щяло да наследи всичко, а сестрите ѝ успели да сключат доста изгодни бракове.

Когато Даяна официално станала приятелка на принца на Уелс, тя вече живее в Лондон от две години – първо при майка си, а после в апартамента, който ѝ бил подарен за 18-ия ѝ рожден ден. Тъй като момичето нямало по-специално образование, то се захващало с всякаква работа, при това без да се задържа дълго където и да било.

Известно време чистила срещу заплащане при по-голямата си сестра и някои нейни приятели, помагала в организирането на партита, работила като инструктор по танци за подрастващи деца, като детегледачка в американско семейство с фамилия Робъртсън, като помощник-учителка в Young England School и като помощник-възпитателка в детска градина.

Това работела Даяна Спенсър в момента, в който близките ѝ започнали активно да я насочват към връзка принца на Уелс и престолонаследник – Чарлз, като класически роман на Джейн Остин. Оставало само да се покаже пред очите на принц Чарлз (на когото всички придворни активно му търсели булка) и да го заговори.Чарлз бил впечатлен от скромността и чувствителността на Даяна, но изобщо не смятал да започва връзка с нея, още пък по-малко да се жени. До медиите достигнала информация, че принцът си е намерил нова приятелка и взаимоотношенията им станали обект на спекулации в пресата. Бабата на Даяна обаче била приятелка на кралицата-майка. Даяна нямала други връзки преди това, а изглеждало, по всичко, че ще бъде добро попълнение към “фирмата“ – да ражда деца и да бъде в сянката на мъжа си.

Последвал един тежък брак, завършил с крах, на който всички били свидетели, а и бил обречен може би н началото си и всички сме чели и чували.

През 1995 г., принцеса Даяна дава едно от най-забележителните си интервюта пред Мартин Башир от BBC1, в предаването им  “Панорама” .В момента едно от най-популярните видеа в социалните мрежи е именно  този клип с участието на лейди Даяна и думите й, които показват, че тя е знаела, каква участ я очаква като една от силните жени, на нашето време.

БАШИР: Мислили ли сте, че някога ще бъдете кралица?

ДАЯНА: Не, не, не.

БАШИР: Защо мислите така?

ДАЯНА: Бих искала да бъда кралица на сърцата на хората, в сърцата на хората, но не виждам себе си като кралица на тази страна. Не мисля, че много хора ще искат да бъда кралица.

Всъщност, когато казвам много хора, имам предвид “предприятието“, в което се ожених, защото решиха, че не съм подходяща, изначално.

БАШИР: Защо мислите, че са решили така?

ДАЯНА: Защото аз правя нещата по различен начин, защото не действам по правилник, защото аз се ръководя от сърцето си, а не от главата,  макар че това ми носи неприятности в работата, разбирам го. Но някой трябва да излезе отвън, да обича хората и да им го показва.

БАШИР: Смятате ли, че заради начина, по който се държите, ще ви попречи да станете кралица?

ДАЯНА: Не,  не би ми попречило. Не бих казала,  че е така. Просто не мисля, че имам толкова привърженици в среда, като тази .

БАШИР: Искате да кажете в двореца?

ДАЯНА:  Те ме виждат като някакъв вид заплаха, а аз аз съм тук, за да върша добро, не съм човек, който разрушава.

БАШИР: Защо те виждат като заплаха?

ДАЯНА: Мисля, че всяка силна жена в историята трябва да върви по подобен път, мисля, че  силата е това, което  предизвиква объркването и страха им.Защо е силна? Откъде я има?  От къде я взима?Къде ще я използва? Защо обществото все още я подкрепя?

Светлана Димитрова,

използвана част от интервю на Мартин Башир, предаване “Панорама“ – ВВС1,/превод мой/

rabotatami.bg

Коментари

коментирай