Полезно

Злоупотреба с лични данни-бизнес за милиони ли?! 10 начина как да се предпазим


Злоупотреба със самоличност е налице, когато дадено лице използва самоличността на друго реално съществуващо лице (имена, дата на раждане, ЕГН), използвайки документ, удостоверяващ самоличност и/или статут, издаден на друго лице.

Търговията с масиви от лични данни и информация процъфтява по света. Вашите предпочитания дори струват пари, вашето поведение и какво търсите в мрежата е едно  – пари.

Да не ви обезсърчавам, но решили някой да краде и да злоупотреби с вашите лични данни – ще го направи. Но  не ставайте параноични – все пак всяка държава има регламентация, на кого е разрешено да си служи с тях. Когато сключвате договори, в болницата, в банката, в държавна институция, навсякъде оставяте ваши лични данни и по този начин ви идентифицират като правен субект.

Иван от София или Мишо от Варна? Хиляди Ивановци и Мишовци, но държавата се е погрижила да ги различи правно, като започнеш от егн, номер на лична карта и т.н.

Граници пред нарушителите и тяхната изобретателност – не съществува. А и сигурно сте чували за достатъчно на брой случаи за хора пострадали от кражбата на техните лични данни – например, Пол в Америка вече знае номера на банковата ви сметка трите ви имена дата на раждане, само защото сте решили да ви изготвят персонален хороскоп в неговия сайт или пък българи източват дебитни карти във Филипинте ,или получавате обаждане от кол център и служителят започва да ви разпитва за здравословното състояние на българина /както упорито от месеци насам ми звънят на мен и аз всеки път им затварям телефона/ и научава информация за вас и вашето семейство.

Имате профил в социална мрежа?

Е, Фейсбук вече знае всичко за вас – какво харесвате, вашите  приятели, семейство, дневните ви навици –  и дори да го изтъркате, тези данни се пазят в техните сървъри. Същото се отнася за Гугъл, Бинг и всяка търсачка която сте ползвали. Много от сайтовете също знаят достатъчно много за вас.

Темата за тези големи корпорации е дълга – връзките им с правителства, продажба на информация на рекламодатели или други големи търговци. Всичко е за пари, контролът над вашите избор и решения са пари. Някой да иска бисквитки?

Хакването на лични  акаунти и профили в социални мрежи и други сайтове също е неприятна разновидност на този тип измама, която може да се използва за заплахи, изнудване, опит да се откраднат данни на жертвата или нейни приятелите и други.

 

В последните 17 г. темата за неприкосновеността на личния данни в България става тревожна само преди избори, когато обществото е затрупано от предположения и технологии за манипулации с избирателните списъци, а не трябва да бъде така.

Внимание:

Внимавайте за имейл съобщения, които изискват от вас лични данни.Всички имейл съобщения, които искат да въведете вашето име, рождена дата, ЕГН, потребителско име за имейл, парола за имейл или друг тип лични данни, почти със сигурност са измамнически, без значение колко достоверни изглеждат.

Понякога фирмените имена или марки са изписани погрешно или неточно. Четете внимателно – обещават ви се големи печалби, безплатни неща или ви се иска да оставите банковата си сметка, за да получите наследство на починал роднина – да, и това го има.Или пък използват вашите лични данни като име на жертвата, номера на здравни или социални осигуровки и други, за да получат”безплатни” медицински грижи, медикаменти или трудно достъпни рецепти.

 

Целта често е извличане на финансова изгода и основни мишени са номера на кредитни карти, банкови сметки, социални осигуровки и т.н.

Те обаче се засичат и поправят трудно, тъй като банките не са склонни да затварят сметки и да възстановяват откраднати суми без предварително щателно разследване, което може да се проточи дълго.

Полезни съвети:

  1. Инсталирате или обновите антивирусната си програма, защитната стена (firewall) и програмата за защита от злонамерен/шпионски софтуер.

2.Един фирмен уеб сайт винаги трябва да съдържа декларация за поверителност, в която изрично да се посочва, че вашето име и данни няма да бъдат предоставяни на други лица.

3.Свържете се с органите на МВР за да подадете жалба.

4. Използването на кредитна карта при онлайн пазаруване, е по-сигурно от използването на дебитна карта. Най-добрият избор е временна, виртуална кредитна карта.

5.Следете транзакциите си     Преглеждайте своите потвърждения на поръчки, банкови извлечения и извлечения за кредитни карти.

6.При кражба на банкови данни, трябва веднага да се съобщи във финансовата институция, за да се закрие достъпът до сметката.

7. В България, например, за да ви събират лични данни – например търговец, трябва де се е регистрирал регистрирал в КЗЛД като администратор на лични данни.

8. Имате правна възможност, при констатиране на нарушения, да упражните правата си . по съдебен ред, а при съмнение за престъпление – пред съответната прокуратура.

9. Следва да сезирате Комисията за защита на личните данни /КЗЛ/ с жалба. Те ще извършат проверка и при наличие на данни за нарушение на ЗЗЛД ще наложат санкции

10.Комисията за защита на лични данни –

Център за информация и контакти – тел. 02/91-53-518
Приемна – работно време  9:00 – 17:30 ч.
Електронна поща: kzld@cpdp.bg
Интернет страница: www.cpdp.bg
Автор: Светлана Димитрова
rabotatami.bg

 

Коментари

коментирай