Интервю за работа Кандидатстване за работа

Запазете достойнство, когато търсите работа


Има кандидати, които редовно минават през различни перипетии в желанието си да си намерят работа и изтърпяват по пътя си какви ли не унижения.
Ето няколко начина, по които работодателите злоупотребяват с хората, които мечтаят най-накрая да бъдат наети на работа:
I. Те ви карат да чакате безкрайно дълго.
Има работодатели, които се свързват със своите кандидати два месеца след интервюто и когато те все още не са си намерили работа, те се чувстват още по-притиснати да се съгласят на каквото и да е, в смирение, само и само да получат работата. Съветваме ви да не чакате отговор от потенциален, бъдещ работодател повече от един месец, за да си запазите поне достойнството.
II. Те не умеят да комуникират с уважение.
Работодателите се държат надменно, карат хората да ги чакат и като цяло рядко ценят някаква полезна инициатива от страна на кандидатите (например, ако са донесли материали, свързани с работата и опита им отпреди, интервюиращият може дори да не ги погледне).
III. Те показват недоверие.
Има много работодатели, които подхождат с недоверие към кандидатите си и искат от тях доказателства за всеки вид информация. Избягвайте да споделяте каквато и да е лична информация с потенциалните си, бъдещи шефове.
IV. Работодателите лъжат кандидатите.
Някои работодатели лъжат безочливо хората, които се явяват на интервютата им за обявени свободни позиции. Дори може да няма свободни позиции във фирмата им, а да интервюират хората, за да крадат идеите им. Някои работодатели лъжат кандидатите си за нивото на позицията, за възможностите за развитие и увеличение на заплатата в бъдеще. Когато приемате някаква оферта за работа, гледайте всички уговорки от интервюто да са в писмена, а не в устна форма!
V. Назначават един човек на две позиции, но с една заплата.
Много хора кандидатстват за една определена позиция, но в последствие се оказва, че трябва да съвместяват две длъжности, но с едно възнаграждение.
VI. Те се държат така, сякаш вашето решение няма значение.
Много работодатели се държат така, сякаш искат да ви направят най-големия подарък на света, като ви назначат в организацията си. Подарък, който не е сигурно, че вие заслужавате. Те демонстрират, че голямото решение, е в техни ръце, сякаш вие сте безгласна буква. Не забравяйте, че вие също имате избор да не ставате част от тяхната фирма и че нещата не са едностранни. Освен това не забравяйте, че ако започнете работа при тях, това ще е само в тяхна полза.

Коментари

коментирай