Блог

Урок от Япония. От ръба на закона до първата жена милиардер – Йошико Шинохара


Япония е страната, която винаги ни е изумявала с историята, с културата,подредеността, технологиите и хората.
Там има само около 34 милиардера – мъже и жени, а в цяла Азия може би около 26 самоизградили се жени милиардери.
Една от тези жени е Йошико Шинохара – жена започнала своя бизнес от едностайния си апартамент. Но когото започваш нещо голямо и имаш ясна цел и воля – нищо не може да те спре, дори в едно общество като японското доминирано от мъжете, и където жените в голямата си част след раждането на дете, повече не се връщат на работа.

Йошико Шинохара казва, че дори не е и сънувала милиардите.Тя е родена през 1934 г. и израства по време на Втората световна война. Баща й умира, когато Йошико е едва на 8 години и тя е отгледана от своята майка, която работи като акушерка. Тя няма висше образование, но е първата японка, която сама е заработила милиарди.Бъдещата бизнес дама завършва гимназия и се омъжва, но бракът не продължава дълго. Тя напуска Япония и прекарва по-голямата част от 60-те години на 20-и век в Англия и в Австралия, работейки като секретарка.
“Едно от моите качества е, че мразя да губя”, казва Йошико Шинохара през 2010 година.

“Скоро след сватбата разбрах, че с удоволствие не бих била в брак, че това не е за човек като мен. Така реших, че трябва да разведа по-рано. За това решение ми се разсърдиха майка ми и брат ми. След развода си казах, че е време да направя нещо за себе си.“
Била е на 38 години, когато през 1973 г., в двустаен апартамент в Токио основава агенцията по заетостта TempStaff.
За да започнеш отначало, възрастта не е пречка в този случай.
Отначало бизнесът е слаб и тя е принудена да води частни уроци по английски език вечер, за да оцелее. Пет години по-късно компанията се мести в първия си офис, като прави и революция на пазара на работна сила в Япония, с предлагането на почасова работа в Япония.
Това не само било риск, но и било незаконно по онова време. Тя си задавала въпроса : “Какво ли ще е в затвора? Колко големи са стаите? Има ли тоалетна или прозорец?“
Преживяла разбера се и противоречия с властите, но в крайна сметка почасовата заетост бела призната за законна.

За тези години тя разказва, и че това е било време, когато жените искали разрешение от съпрузите си да започнат временна работа. По онова време жените в страната обикновено напускат работа, след като сключат брак, така че много жени, преминали определена възраст, чувствали неудобство да продължат кариерите си.
Жените, които искали да продължат да работят, пък имали малко възможности за високо квалифициран труд.
И тогава тя използвала своя шанс за пробив.

Първоначално Шинохара наема само жени – такава била нейната идея, но след известно време продажбите започват да намаляват. В интервю за Harvard Business Review през 2009 г. тя разкрива, че това се дължало на специфичния управленски стил на жените мениджъри по онова време, които предпочитали да защитават позициите на компанията, вместо да търсят нови бизнес възможности. В края на 80-години Шинохара наема повече мъже, за да балансира бизнеса и продажбите тръгват нагоре.

През 90-те години, които се характеризират с икономическата стагнация в Япония, много компании се опитват да съкращават разходите, като наемат почасови работници, а не редовни служители. Това позволява на Temp Holdings да излети.

През 2008 г. компанията излиза на токийската борса, а през 2010 г. придобива 4% от американската фирма за набиране на персонал Kelly Services, подпечатвайки стратегическо партньорство между двете компании. Партньорството е разширено през 2012 г. чрез формирането на джойнт венчър, фокусиран върху Китай, Хонконг и Южна Корея.
Компанията днес е станала Temp Holdings и има 313 офиса от Лос Анджелис до Тайван.
Temp Holdings се занимава с консултантска дейност, набиране на персонал, аутсорсинг и разработка на системи. Шинохара, която стана почетен председател на компанията през април миналата година, никога не се омъжва повторно и няма деца.

Списание Форбс оценява компанията на 4,5 милиарда долара, а с дял от 25 процента във фирмата и след ръста на акциите на компанията, Шинохара влиза в света на милиардерите.

През 2014 г. тя дарява около 5% от акциите на компанията на Yoshiko Shinohara Memorial Foundation – фондация, която дава стипендии на студенти, учещи да станат медицински сестри, служители в детски домове и социални работници.

Светлана Димитрова
По материали на : Forbes.com, Time.com, independent.co.uk, cnbc.com

Коментари

коментирай