Интервю за работа

3 сигнала, че не трябва да започвате предлаганата ви работа


Били ли сте на интервю на работа, където всичко ви говори, че не трябва да оставате там, някакво вътрешно усещане, че нещо не е съвсем както трябва? И не трябва. Но въпреки това приемате, и то най-вече заради безизходицата, в която се намирате, а и заради надеждата, която имате, че работата ще бъде добра и че вие бъркате.

Червената лампичка за някаква нередност може да ви светне още по време на интервюто, да прочетете за нея в представянето на фирмата или да прочетете, някъде в новинарския поток в интернет, както и в самата обява за работа. Ако чувствате, че нещо може да пренебрегнете някои аспекти относно работата, попитайте за тях по време на интервюто. Питайте за заплата – размер, начин на плащане, работни условия. Интересувайте се, така бихте избягнали големи разочарования в бъдеще.

Как да се предпазите?
Има някои съвсем явни предупредителни знаци, които да ви предпазят от евентуални грешки. Тук ще разгледаме, онези малки знаци, които вътрешният ви инстинкт подсказва, че не са правилни и че вашето място не е там.


1. Вашият интервюиращ (или неговото работно пространство) изглежда неприятно

Представете си разхвърляно бюро, наслоен прах, боклуци – с други думи, офис или  нечистоплътен човек. А ние сме с привели в приветлив вид. Неприемливо поведение – било то грубо, надменно или пък отправяне на сексуални намеци. Бихте ли приели подобно отношение още от началото? И ако си мислите, че нещата ще се оправят – много грешите.
2. Предлагат ви работа по време на интервюто

Може да изглежда много хубаво, ако ако получите предложението за работа, преди дори да напуснете първото си интервю .  Вместо да казвате “да” в тази ситуация, попитайте ги защо е налице тази нужда и слушайте внимателно техния отговор. Добре е да се срещнете и с вашите  началници или началник, ако не участвал по време на интервюто, и да го попитате какъв ще бъде неговият идеален служител. Това ще ви даде представа за техния управленски стил и всичко, което може да се случи.
3. Характеристиката на длъжността

Неясната трудова характеристика, в какво точно се състои работата, е рецепта за трудова катастрофа. Защо?  Ако работодателят не може ясно да дефинира точно това, което иска да направите, какво може да очаквате? Може и  да го правят  нарочно, за да могат да поискат “служителите да се справят с разнообразни задачи за малко заплащане” след като бъдат наети .

Неуточняване на работното време – пазете се.  Още на интервюто се по интересувайте от работата, както и четете внимателно трудовата характеристика, за да бъдете наясно дали ще може да се справите с конкретната работа.
4.  Заплащането

Още в началото ви беше казано, че реално заплатата ви ще бъде 1200, но ще ви осигуряват на 750? Това е достатъчно. А също така, че например тези 1200 ще зависят от вашето добро представяне и доброто разположение на духа на шефа? Забравете.

А други насоки относно как да проверите дадена фирма, на какво да обърнете внимание при обявите за работа, за изискванията за кандидатстване за работа, сключване на трудов договор, може да видите в rabotatami.bg

Вашите права в rabotatami.bg,

Светлана Димитрова

Коментари

коментирай