Работа Работа в частния сектор

Струва ли си да търсите работа чрез агенция за намиране на работа в България и чужбина ? За какво да внимавате ?


Напоследък има много агенции, които предлагат и съдействат за намиране на работа. Но трябва да бъдете внимателни, тъй като в последно време се навъдиха много некоректни такива, чиято цел е само да вземат пари, а всъщност нито търсят работа на кандидатите, нито пък кадри за работодателите. Често получаваме и сигнали от българи в чужбина, че са се доверили на агенции и впоследствие са останали измамени или са плащали непосилно високи комисионни – например изразяващи се в първата им заплата.

Друго стряскащо е и че в някои така наречени “агенции“, където има големи наши емигрантски общности, често “ работят“ и наши сънародници, които “подпомагат“ новопристигнали емигранти в намирането на работа.
За българите, търсещи работа в чужбина – съветваме ви внимателно да проучите как стои този въпрос в страната, в която сте в момента и да потърсите възможно най-много източници относно фирмата /агенцията/, предлагаща подобни услуги.

Какво представляват тези агенции ?
Агенциите представляват фирми за подбор на персонал, които осъществяват връзка между търсещите работа и фирмите, които се нуждаят от кадри.
Трудовите агенции биват държавни и частни. У нас държавната агенция по труда сама по себе си наричана трудова борса, а иначе е с официално название Агенция по заетостта.
Агенцията обикновено разполага с база данни – автобиографии на всички търсещи работа, които са се регистрирали в нея. Когато се появи работодател, който заяви, че търси определен професионалист, агенцията прави подбор от тази база и осъществява контакт с хората отговарящи на изискванията.
Агенцията може да се ангажира и провеждане на интервюта или пък директно да бъдат изпращани хора отговарящи на определени изисквания на компанията възложител за подбор.
Повечето агенции за човешки ресурси у нас са специализирани в определена сфера – например в сферата на компютърните технологии, медицината, финансите и т.н.
Какво печелят тези агенции предоставящи работни места?
Това, разбира се са комисионни – било то от фирмите или кандидатите, или от двете страни.
Една агенция с традиции, никога не би взела пари от кандидатстващите за работно място, а само от работодателят. В България, законодателят е предвидил, че пари могат да се получат само от работодателят.

Какво печелят кандидатите за работа, подавайки си автобиографията в такава агенция?
Още една възможност за намиране на работа. Големите компании в чужбина, често се доверяват на такава агенции, които имат опит и традиции в подбора на персонал, разполагат с необходимите специалисти, които да подпомогнат процеса на подбор на кандидатите за работа.
Съществуват и международни такива, които ви дават възможност да търсите работа в чужбина.
Те ви дават възможност да кандидатствате за няколко позиции. Може да се регистрирате дори и в момента да сте работещ.

Но осигурявайки ви интервю с работодател, не значи непременно, че ще бъдете наети на работа.

Какво печелят работодателите, оставяйки на агенция да извърши подбор?
По този начин, те не губят време за да отсеят подходящите кандидати и не се занимават с провеждането на първоначалните интервюта с потенциалните кадри. Разчитат на професионалния опит на екипът на агенцията , който в добрия случай включва – специалисти по човешки ресурси, психолози, юристи, както и независими експерти в съответна област, които да помагат при подбор на даден кандидат. Запознати са добре със самата компания, хората, които работят там и могат да направят преценка дали даден кандидат за работа може да се “впише“ добре в работната среда.
Какво да направим, за да проверим дали агенцията е легална и дали си струва да представите вашата кандидатура там:
Потърсете информация за нея – дали е коректна или не, като изпишете името й в някоя интернет търсачка. Има множество сайтове, в които хората използвали услугите на дадена агенция, са споделили мнението си за нея –дали агенцията е коректна. Четете мненията , разпитайте свои познати, едва тогава се доверете.
На интернет страницата www.gli.government.bg , може да се види списък на регистрираните посреднически фирми, а също и адреси, телефони и електронни адреси на служби по трудови и социални въпроси към посолствата на Република България в чужбина.

Вижте и : Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа беше регламентирана тяхната дейност.
Телефон за нарушения на трудовите права на български граждани в чужбина: 81 01 747, с код на България 00359 и код за София – 2.

Автор : Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Снимка : Интернет

Коментари

коментирай