Меню Затваряне

Стрес на интервюто за работа


 Естествено е да се чувствате безпокойство на интервюто за работа, както преди, така и по време на провеждането му. Някой е на път да проучи внимателно вашия външен вид, маниери, какво казвате и как го казвате.   Ако той ви харесва, това може да означава оферта за работа.
Това е просто едно обикновено интервю, не е краят на света, а и не е единствената възможност, която животът ще ви поднесе.Тук особено уязвими са точно перфекционистите и тези, които имат навика да наблюдават и да съдят строго себе си и да се наказват сами в мислите си, отнасяйте се по-мило към себе си.
Подготовката:
 Предполага се, че сте провели необходимата подготовка – проучили сте работното място, историята на фирмата, имате теоретични познания, ако сте още новак е логично да не сте практикувал, но пък сте супер надъхан да работите. Водил сте си чинно записки.
Наспете се добре, излезте и се разходете или поговорете с някой близък.
Изгледайте надъхващ филм или за някой храбър войн. Може да си представите, че сте жената чудо или Супермен. Яжте нещо леко и вкусно и се отпуснете. Ако интервюто ще включва и теоретични въпроси, не правете грешката да четете записките до посреднощ. Може да си вземете и слушалки и да си пуснете музика по телефона.
Визуализирайте себе си в деня на интервюто – как се представяте успешно, колко сте спокоен, как хората около вас са добронамерени и мили.
В самия ден се облечете в чисти и адекватни на обстановката дрехи, е, добре може една идея по официално спрямо работещите там, поогледайте се в огледалото всичко да бъде на мястото си. Просто нека ви е удобно и чисто, без залитане в крайности, ако се налага поискайте и съвет. Ако имате възможност посетете и веднъж преди това мястото на бъдещата ви работа. Пийте течности и яжте нещо леко. Охлаждайте се с вода.
Как изглеждаш отстрани и сигналите, които излъчваш?
Изчервяване, нервно преглъщане, къркорене на корема, изпотяване, бели петна, заекване, фъфлене, бързо говорене, невъзможност да се стои на едно място, световъртеж, влошено зрение и слух, студени ръце и крака, сърцебиене, хипервентилация, и още  – всичко за едното интервю и работа. „Ъъъъъъъъъъъ…„,„Ааааааааа…„, „О,Боже!„- забравете- ъкането и призоваването на Бог да става само в мислите ви. Ако не сте внимателни, интервюиращият ще бъде толкова разсеян от нервните Ви навици, че дори няма да помни вашите силни страни и квалификации. В неговия спомен и преценка ще бъдете една силно притеснена и неадекватна личност. Наблюдавайте езика на тялото и в предварителната подготовка тренирайте да стоите – изправени, усмихнати и гледайки в очите вашите събеседници.
Потопете се в страха и му се отдайте.
Интервюто:
Кандидатът, който преодолява натиска на интервюто с увереност  минава на  светлинни години напред пред кандидата, който се е отдал на притеснението, колкото и добре подготвен да е той.
Направете предварителна подготовка и бъдете подготвени да отговаряте и на недотам приятни въпроси, като например :„Защо бяхте уволнени?“,“Харесвахте ли бившия си шеф?“ .
Подобно на хрътките, агресивните интервюиращи могат да усетят страха. Но имайте предвид, че човекът, който пита брутално тежки въпроси, може да се окаже сърдечен и безгрижен – след като сте нает, разбира се.
Ако се тръгне към груби провокации – тръгнете си с достойнство. Наблюдавайте внимателно – това са бъдещите ви шефове и колеги, може и на вас да не ви допадне работната среда.
 Не забравяйте да дишате правилно и да не бързате.
Задавайте и вие въпроси . Ако нямата отговорна даден въпрос си го кажете, вместо да рискувате да станете за смях или пък дайте вашето виждане за решение, а не самия отговор. Ако сте добър комуникатор фино може да поведете и вие разговора и да отклоните в желаната посока, но внимавайте. Усмихнете се, ако не може да отговорите на въпрос не всичко е загубено.
Все пак и интервюиращият някога е бил интервюиран, а и пак някой ден ще бъде, защото колелото на живота се върти, а и вие може да сте в тази роля.
Ако не успеете…
 Дори и да не успеете, това ще е един от ценните опити, които ще ви помогнат да израснете като професионалист, да разберете какво искате да правите занапред, дали изобщо сте се насочил в правилното поприще, как да се държите другия път, когато се явявате.
 Автор:
rabotatami.bg

 

Коментари

коментирай