Работа в чужбина

Работа в Канада -съвети, право, полезна информация. Трябва да знам


Канада е втората по големина страна в света. Граничи със Съединените Щати на юг и с Аляска (един от американските щати) на северозапад.Федерация, съставена от 10 провинции и 3 територии, Канада е парламентарна монархия в лична уния с Великобритания, столица Отава. Английският и френският са официални езици на федерално ниво.Добре е да изкарате курс по английски език преди да тръгнете към там, ако вече не го владеете, но може и на място, защото има и безплатни такива. Канада е просперираща развита държава, деветата по големина икономика в света. Много е привлекателна за младите (и не толкова млади) работници от всички краища на света, които идват тук за да намерят по-добър живот.Канада е сред държавите с най-голям годишен приток на имигранти, основно заради благоприятните икономически условия и олекотената имиграционна политика.
Канада също има своите богати, своята средна класа, своите бедни, че и своите безработни. Но просто стандарта на живот и социалната сигурност са други.
1. Да започнем с Визите – накратко:
Правителството на Канада преработва и допълва Канадските емиграционни програми постоянно за да сигурно че емиграцията ще е успешна както за новите емигранти, така и за Канада.Виза се получава от канадското посолство в Букурещ. Постъпки за виза могат да бъдат направени чрез почетното консулство на Канада в София.

Издаването на визата не е достатъчно условие за влизане в страната. При пристигането имиграционните власти на границата уточняват още веднъж причината за посещението (гостуване, туризъм, учение, работа и т.н.) и определят срока на престоя, който при гостуване и туризъм е максимум 6 месеца.
Програмата за Федерална емиграция – Federal Skilled Worker е най-голямата канадска програма за икономическа емиграция,бизнес емиграция в Канада като инвеститор, предприемач или на самоиздръжка.В Квебек можете да имигрирате като: квалифицирани професионалисти, Инвеститори, Предприемачи, на базата на спонсортсво, на базата на практикуването на свободна професия, ако сте студенти. Повечето от Канадските Провинции имат правомощия, договорени с Правителството на Канада, които им позволяват сами да определят нуждите си при избор на емигранти. Необходимо условие за да кандидатствате по тази програма е да имате предварително уредена работа.
http://www.cic.gc.ca/english/index.asp – Вижте повече за отделните видове визи и съответния статут, който може да получите там и актуални програми, колко е продължителността на определен процес и изискванията.

2. Обучение
Образованието и учебните заведения в Канада се в пълномощието на провинциите.Канадските университети са класни. Имат репутацията на вузове, които предлагат отлични правни и бизнес програми. University of Toronto, York University, Mcgill University имат едни от най-добрите МВА програми в света.Нещата са приблизително сходни с процедурите в САЩ. Университетите имат автономен прием, а езиците, на които се преподава са английски и френски.
Полезни сайтове за стипендии, обучение и работа.Международните студенти често си намират работа в области като търговия на дребно, хотелиерство или администрация. Имате право да кандидатствате за разрешително за работа, което Ви позволява да работите до 20 часа седмично по време на учебната година и на пълен работен ден по време на вакациите – зимна, лятна и пролетна.

www.scholarshipscanada.com
www.studyincanada.com
www.studycanada.ca
www.cic.gc.ca

3. Разходи за живот
Онтарио, Британска Колумбия и Квебек са най-скъпите провинции, а Монреал, Торонто и Ванкувър – най-скъпите градове. Това е една от най-развитите икономики, така че е нормално разходите да бъда високи.

4. Здравеопазване
Националната програма за здравно осигуряване на Канада, наричана често “Medicare”, има за цел да гарантира, че всички граждани имат безпрепятствен достъп до необходимата болнична и лекарска помощ.Здравни съвети и актуални новини на здравна тематика се предоставят от федералните и провинциални власти на сайтовете на здравните департаменти.Здравно осигурителния план представлява това, което в България е Националната Здравноосигурителна Каса. В Medical Services Plan (MSP) трябва да правите редовни вноски там.

5. Данъци и такси
Това е официалния сайт на Канадската агенция по приходите – http://www.cra-arc.gc.ca/menu-e.html
Когато работите в Канада, 16-17% от приходите ви се удържат за федерален данък. Ако работите или сте работили в Канада временно, имате право да подадете документи за частично или пълно възстановяване на удържаните ви данъци.

6.Заплати
Варират в различните провинции. Вижте и статистиките за различните професии – http://www.livingin-canada.com/work-salaries-wages-canada.html и https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_Canada

7. Пенсиониране
http://www.esdc.gc.ca/en/cpp/index.page Средната възраст, от която започвате да получавате пенсия е месец след навършване на 65 години, но при съответни условия може да получавате и редуцирана такава при навършване на 60 годишна възраст. Както и в България и там съществуват възможности за получаване и на други видове пенсии.

8. Когато си търсите работа в Канада
Предварително трябва да сте наясно, че да си намерите работа в Канада , не е лесен път и ще изисква от Вас сериозни усилия. Едва ли някой ще Ви наеме, само защото търсите работа или имате нужда от такава. Трябва да се отбележи, че при получаването на разрешение за работа, ако ползвате услугите на посредник, е много вероятно да попаднете на измами, за което има специално предупреждение от министерството за гражданство и имиграция в Канада. Затова е по-добре да търсите самостоятелно своя работодател, без посредници.

9. Условия на труд
Накратко: подчинени на нормите за труда, работния договор не е задължителен, в една работна седмица се работи максимум 44 часа. Отпуската е 2 седмици годишно (много предприятия дават възможност да акумулирате невзетата отпуска за следващите години) .Заплатата се изплаща обикновено всеки 15 дена. Строг контрол за спазване на законодателството и сигурността и безопасността на работното място.
Полезни сайтове:
http://www.cic.gc.ca/english/work/
http://jobs-emplois.gc.ca/index-eng.htm
http://www.canadajobs.com/
https://targetjobs.co.uk/careers-advice/working-abroad/346198-working-in-canada

Вижте и актуалната информация за пътуване, изисквания в сайта на МВнР:
http://www.mfa.bg/index.php?page=120&staticpage=findanembassy&posolstvo=75

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg
снимка: Интернет

Коментари

коментирай