Работа в чужбина

Работа в Норвегия. Съвети, право, полезна информация. Трябва да знам


Всеки новопристигнал български гражданин в Кралство Норвегия, с намерение да се установи на територията й, е важно да има предвид, че това е една от най-скъпите държави в света и една от държавите с най-висок стандарт на живот и социална сигурност на гражданите й.

Поради тази причина не е препоръчително да се тръгва без предварително осигурена работа. В случай, че желаете да търсите работа на място е силно препоръчително да разполагате с достатъчно парични средства, които да ви осигурят нормален начин на живот в първите няколко месеца до намиране на работа.

Защо Норвегия е толкова привлекателна за живот и как я оценят по света?

Кралство Норвегия се намира в Северна Европа, заема западната част от Скандинавския полуостров.Тя е конституционна монархия. Глава на държавата е кралят, а висш законодателен орган е парламентът – Стортинг. Името на стария норвежки означава “надълго по брега”. И въпреки тази огромна територия, в Норвегия има само пет милиона души население. И не, това не е защото няма никой на север, нито защото хората са съсредоточени в няколко големи града. Няма не-населено място из цялата държава. Норвежците обичат да живеят нашироко, не обичат да са във високи блокове или кооперации един до друг. Обичат да живеят в къщи с големи градини и по възможност без хора наоколо.
Повечето хора в Норвегия притежават собствени жилища, затова пазарът за наемане на квартири може да е ограничен. Голяма част от агенциите само продават жилища, но някои от тях се занимават и с отдаване под наем. Агенции може да се намерят в „Жълтия справочник” /Yellow pages/ в “Eiendomsmeglere”. Можете да се обърнете към Tenant’s Organisation в Осло, която защитава интересите на наемателите, оказвайки услуги и при сключване на договорите.
Норвегия не е член на Европейския съюз (ЕС), но участва в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA).

В класацията на ООН по стандарта на живот заема звездното второ място. Държавата с малобройно население и суров климат се е подредила между два световни мастодонта – Канада е преди нея, а САЩ – след нея.В световните класации на Международния институт по управление на развитието и на Световния икономически форум в Женева по показателите: вътрешна икономическа мощ, интернационализация, финанси, управление, инфраструктура, образователна система, наука и технология, човешки ресурси, малката европейска монархия редовно намира място в челната десетка.Норвегия години наред е “член” на Клуба на най-богатите шест в света (по БВП на човек от населението) в компанията на още три монархии – Люксембург-втора, Дания-трета, Швеция-пета.

Норвегия е най-големият производител на нефт и газ в Северна Европа. Хидроенергетиката покрива голяма част от потребностите на населението, което позволява да се изнася по-голяма част от нефта. Нефтените фондове служат за развитието на бъдещите поколения. Голям търговски флот, ниска инфлация (3%) и безработица (3%) в сравнение с останалите европейски страни.

Достъп до пазар на труда. Полезни съвети и адреси

Норвегия не прилага никакви ограничения за достъп до нейния трудов пазар за граждани на България. За повече от 3 месеца трябва да имате основание за пребиваване и трябва да се регистрирате в полицията – http://www.politi.no – полицейските управления в Норвегия. Регистрирайте се първо по електронен път онлайн чрез сайта на Дирекцията по имиграция.За регистрирането в полицията се запазва час чрезhttps://selfservice.udi.no/no/, в сайта на UDI. Възможно е да ви определят час за регистриране след няколко месеца или по-скоро, в зависимост от степента на заетост в момента. Тогава се свържете с местното полицейско управление, за да Ви издадат удостоверение за регистрация най-късно до 3 месеца. Представете паспорт или валидна лична карта и трудов договор или потвърждение на заетостта от Вашия работодател, ако планирате да работите. Повече информация можете да получите от Норвежка дирекция за имиграция (UDI) Postboks 8108 Dep. N-0032 Oslo Офис адрес: Hausmannsgate 21 Телефон: (+47) 23 35 15 00 Факс: (+47) 23 35 15 15 или чрез интернет: www.udi.no; имейл: udi@udi.no

Добре е да знаете минимум английски език преди да тръгнете са работите там. Българските граждани нямат право на безплатно обучение по норвежки език, освен ако не отговарят на условията за политическа закрила.

Препоръчително е при пристигане в страната да имате местна валута, тъй като има ограничен брой места за смяна на валута и никъде не се приема друга валута като разплащателно средство, освен кроната.

В Норвегия повечето работни места се обявяват в Интернет на следните адреси:
www.nav.no или www.eures.europa.eu – за работа,
www.sua.no/ – Център за обсужване на чуждестранни работници
Други сайтове: www.jobbsafari.nо, www.jobbnorge.no, www.extrahjelp.no
Имате право да се регистрирате в териториалните поделения на норвежката служба за заетост /NAV/. Можете да се регистрирате и в частни трудови борси.

От всички живеещи в Норвегия се изисква да бъдат членове на Националната осигурителна система.Осигурителните вноски ще бъдат удържани от вашата заплата заедно с данъка.След като си намерите работа в Норвегия, трябва да подадете молба за издаване на данъчна карта в местната данъчна служба – www.skatteetaten.no . В картата се определя какъв процент от доходите ви трябва да бъдат удържани от работодателя. Ако започнете работа без данъчна карта, работодателят е задължен да удържи 50% данъци.Откриване на банкова сметка също е задължително, защото заплати в Норвегия се изплащат само по банков път. За целта трябва да разполагате с валиден паспорт.

Норвежката социално-осигурителна схема предвижда държавно здравно обслужване, финансирано от правителството и администрирано от всяка община. За повече информация: www.nav.no.Медицинското обслужване е широко достъпно и с високо качество, но може да бъде ограничено извън големите градски райони. Отдалечените и рядко населени места в северната част на Норвегия и зависимостта от фериботите, за де се прекосят фиордите на Западна Норвегия, може да повлияе на транспортирането и незабавния достъп до медицинските центрове – https://www.cdc.gov/.
Основният интернет сайт за избиране на личен лекар е www.helfo.no /HELFO е част от норвежкото министерство на здравеопазването отговарящо за икономическите въпроси в здравеопазването/.Избирате си личен лекар, според това, кой е най-близо до вас. Ако не сте регистриран във Folkeregisteret, нямате право на личен лекар. Въпреки това, ако живота ви е в опасност или ви трябва незабавна медицинска помощ, имате право на спешна медицинска помощ.

Посолство на Република България в Кралство Норвегия
Адрес: Tidemands gate 11, 0244 Oslo
Тел.: +47 22 55 40 40
Факс: +47 22 55 40 24
Дежурен телефон в извънработно време: +47 48650093
Работно време: 08.30 – 17.30 ч.
Приемно време за граждани: понеделник, сряда и петък от 10.00 ч. до 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Oslo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/norway

Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай