Работа Работа в чужбина

Работа в чужбина – професионални и социални предизвикателства


Офертата за работа в чужбина създава много поводи за размисъл.
Заминавайки в чужбина, е добре да направите равносметка и какви ще са новите ви задължения, как ще успеете да се справите с тях и как виждате кариерата си в малко по-дългосрочен план. Професионалните предизвикателства обаче са сред най-леките. Човек трябва да е наясно с целите, които си е поставил, както и времевата рамка за постигането им.
Ако става въпрос за временно преместване, е добре то да не е за повече от година-две, понеже в противен случай при връщане обратно често трябва да се изграждат отново работни контакти.
Отделете достатъчно време, за да разбере местния пазар и култура. Това е задължително за хора на мениджърски постове, които освен собствената си адаптация трябва да се погрижат и за изграждането на местен екип.
Някои хора много лесно и бързо се пренастройват в новата среда – особено ако вече са живели в чужбина, но има и други, за които това може да се окаже сериозно предизвикателство. Преди да се замине, всеки трябва да прецени дали би имал проблем с културата на държавата, за която заминава. Би било добре да се прочете колкото се може в повече за страната, да се гледат филми и да се включи във виртуални форуми с граждани от там.
Ако човекът не владее местния език, ще мине доста време (а може би никога), преди да се почувства като у дома си. Отделете време и усилия, за да преодолеете езиковата бариера.
Включете се във всякакви дейности, които ще създадат и поддържат местна мрежа от контакти, необходима за бизнеса, както и за разбирането на местната култура – клубове, социални дейности и т.н.
В случай че се премествате със семейството си, им отделяйте достатъчно време – преместването е не по-малък шок и за тях, създайте им възможности да си изградят контакти и да се чувстват добре.
Бъдете активни и сами търсете възможности за нови контакти и опознаване на града, региона и държавата, в която се намирате. В противен случай ще изпаднете в отчуждение и няма да може да се насладите на възможността, която ви се предлага.
Ако заминавате за държава извън Европа, преценете и етническите и религиозните предизвикателства. Проверете и дали климатът ще ви понесе. Не е за подценяване и това колко далеч всъщност се намира съответната дестинация и какъв е транспортът оттам обратно до България – все пак ще поискате или ще ви се наложи да се върнете “вкъщи” поне няколко пъти в годината.

Коментари

коментирай