Автобиография Кандидатстване за работа

Правила за кандидатстване чрез интернет сайтове за работа


Като начало е добре да напишете няколко встъпителни думи, придружаващи Вашият е-mail. Избягвайте разпространените клишета. Съобразете, дали обявата е директна – от работодател, или от агенция.

Прочетете внимателно обявата – преценете, дали отговаряте на изисквания за – образование, стаж, компетенции. Прочетете внимателно условията на труд и съобразете, дали ще може/искате да работите при тях. Например – командировки, удължено работно време и др. Ако е необходимо, коментирайте с близките си, при положение, че зависите по някакъв начин от тях.

Прочетете внимателно, какви документи се изискват за кандидатстването. Подгответе ги. Ако няма изискване за писма, документи за завършено образование и пр., автобиографията се счита за достатъчна.

Проверете автобиографията си за допуснати груби правописни и/или технически грешки – коригирайте ги. Ако не сте сигурни – помолете познат с необходимото ниво на грамотност, за съдействие.

Проверете автобиографията си за актуалност на съдържанието. Преценете добре дали снимката от плажа, банята, абитуриентският ви бал или кръчмата е подходяща за даденото свободно работно място.

Премахнете излишните полета и надписи от формуляра за автобиография, за да не „тежат”.

Детайлното описание на работата, която сте вършили в предишните фирми, е препоръчително.

Не пишете на български с латиница или каквато и да е друга форма.Пускайте автобиография на чужд език, само ако има такова изискване и владеете минимум необходимата (изисквана) степен на езика. Когато обявеното работно място е публикувано на английски, примерно, по подразбиране трябва да пуснете автобиографията си, написана на френски.

Проверете правилно ли сте изписали номер на телефон, е-mail. Дръжте телефона си с надеждно заредена батерия и отговаряйте на позвъняванията.

Относно мотивационните писма.

Не изпращайте, ако не ви търсят.

Забравете клишетата и не повтаряйте автобиографията си в писмото.Ако сте проучили фирмата и характеристиките на позицията предварително, напишете какво Ви е привлякло в нея, но със собствени думи.

Съобразете, дали обявата е директна или от агенция.

Коментари

коментирай