Интервю за работа Кандидатстване за работа

Неща, които да не правите след края на интервюто за работа


Явяването на интервю за работа развихря буря от чувства у повечето хора.Всичко това е в реда на нещата – интервюто може да представлява повратна точка за целия ни живот и е напълно обосновано да се вълнуваме. Важно е обаче, докато споменът от срещата е пресен, да си извадим поуките. А също и да направим някои неща. И, не на последно
място, да не направим други. Кои са тези други ли? Ето ги, накратко:
1. Спирате да търсите работа.Само защото имате усещането,
че сте направили неповторимо впечатление на интервюто, не означава, че нещата са наистина така и можете да прекратите по-нататъшните усилия. Дори и идеалното интервю е само един от компонентите, които биха ви осигурили така желаното работно място. Не фантазирайте за бъдещето като за нещо сигурно. Продължете да търсите работа и да се явявате на други интервюта. До успеха.
2. Ставате нетърпеливи. Процесът по наемането на нови служители често трае много по-дълго от онова, което кандидати и работодатели биха искали всъщност. Затова е добре да се успокоите и да не се опитвате твърде скоро да изкопчите отговор от онази компания, която ви е интервюирала. От една страна, няма да постигнете нищо смислено, а от друга, може да изнервите HR експерта и да получите ненужен отказ.
3. Прекъсвате контакта. Направете си труда да изпратите благодарствен и-мейл за интервюто и да покажете трайния си интерес към позицията. Това обаче следва да се направи само веднъж, при това, веднага след първата среща.
4. Ставате прекалено нахални. Нищо не отблъсква работодателите така, както прекалено нахалните кандидати. Иска се такт и умереност при последващите контакти. Благодарственият и-мейл и едно последващо телефонно обаждане (след определено време) са достатъчни. Ако започнете да тормозите отсрещната страна по телефона, отказът ви е гарантиран.
Едно интервю не е краят на процеса по търсене на работа. Поне, докато наистина не се превърне в край.

Коментари

коментирай