Интервю за работа Кандидатстване за работа

Най – лесните начини да се провалите на интервюто за работа


Има 5 неща, които почти сигурно ще унищожат надеждите Ви да бъдете наети на работа.

Ако забележите у себе си дори една от тези грешки, не се учудвайте, ако не Ви назначат след поредното интервю. Вместо обаче да се тревожите или ядосвате, подобрете представянето си на интервю и не забравяйте: всяко зло – за добро. Може би следващия път ще получите мечтаната работа. 

1. Да говорите лошо за настоящия или бившия си работодател. Единственото, което ще си помисли интервюиращия Ви е, че ще се отнесете и с него така. Това показва лоша етика и никога не прави добро впечатление за личността на кандидатстващия. Затова, каквито и да са отношенията Ви с предходния Ви шеф, говорете за него с уважение и внимателно.

2. Слабо да познавате силните и слабите си страни. Работодателите искат да наемат хора, чиито слабости и силни страни познават. Не се страхувайте да подчертаете силните си страни и да обясните слабостите си. Представете слабостите си като сфери, в които имате намерение да се развивате. Това се цени много по-високо от съвършенството, защото, за разлика от съвършенството, развитието е постижимо.

3. Да отидете неподготвени. Ако не сте подготвени и не сте проучили фирмата, в която кандидатствате, надали ще Ви вземат на работа, защото няма да има основание да се счита, че сте подходящ за тази работа, а просто кандидатствате, за да имате работа. Трябва да сте наясно какво ще вършите, за да знаете как точно ще донесете полза на фирмата, която ще Ви наема.

4. Да не задавате въпроси. Работодателите искат хора, които са любознателни и заинтересовани, които излъчват ентусиазъм и желаят да опознаят фирмата, в която ще работят. В крайна сметка и Вие трябва да опознаете евентуалния колектив, към който ще се присъедините, за да сте сигурни, че ще Ви подхожда. Изненадайте интервюиращия и превърнете интервюто в диалог, а не в монолог.

5. Да говорите твърде много за себе си. Има кандидати, които започват от себе си и никога не приключват с тази тема. Обикновено евентуалния работодател иска да чуе какво сте постигнали, какъв е опитът Ви и какво искате да постигнете, но не забравяйте, че човек, който говори само за себе си и се интересува само от себе си, не работи добре в екип. А това ще Ви се наложи. Ако не можете да смирите егото си и не се интересувате от постиженията на екипа, няма да доведете до добри резултати за фирмата. Което е ясно на работодателите.

Коментари

коментирай