Блог

Много хора са по-добри от Джордж, но само той го направи.Това, което не напуска мислите ти – бори се за него


В едно интервю с майката на американския писател Джордж Ейд, с човек, който не харесва книгите му и е достатъчно недискретен да я попита за капризния стил на Джордж, тя не издържа, идва и до гуша и заявява:

“Е, знам, че много хора могат да пишат по-добре от Джордж, казва тя, но Джордж го направи, а те не.“

Истината е: няма разлика между да имаш мечта и да не направиш нищо, и изобщо да нямаш мечта. Така че, ако не възнамеряваш да правиш нещо с идеите и мечтите , които ви осеняват, най-добре изобщо не се мъчи.

Но какво би станало, ако мечтата стане реалност?

Не стигай до там след време да казваш:„Ех, ако бях направил“… това или онова.

Каквото и да живее във вашите мечти се бори за него и опитай. Ако мисълта за даден човек, за ново преживяване, работа, да се усъвършенстваш или каквато и да е лудост не напуска съзнанието ти – изживей го. И не си измисляй предлози, за да се скатаеш и да не се впуснеш в битката.

Животът е леко перверзен: колкото повече търсиш в него сигурност и стабилност, толкова по-малко ги намираш; и обратното – колкото повече си склонен да опитваш нови и нови възможности, за да се бориш, толкова повече нараства вероятността да намериш жадуваната надеждност.

 

Направи го дори да сгрешиш…

Когато се захващаш с нещо ново и непознато, най-вероятно ще направиш доста грешки. Мисълта е неприятна, но това е истината.Колкото по-скоро приемеш този факт, толкова по-бързо ще се адаптираш . Приемай грешките си като урок, а не като наказание. Колкото по-рано осъзнаеш, че животът не е само шестици, а да получиш тройка пак продължаваш напред, е по-добре за по-нататъшното ти развитие.

Силата на характера, това е умението човек да доведе замисъла си докрай, дори когато първоначалният му ентусиазъм е поугаснал.

И не се отказвай, колкото и страшно да изглежда и при първия препъни камък, който ще се опита да те спъне. Новите неща може да пробужда страх, но в моментите, когато се чудиш как ще се справиш с тази бъркотия и целия страх, трябва да си припомниш всички малки успехи, които са били успешни благодарение на теб. Ако е тъмно, нека да е тъмно, колкото си ще, ако една врата е затворена и колкото, и да не се отваря, ще потърсиш друга, която да нариташ, важно е да продължаваш и да се движиш напред.

“Изгорете платната си“ – няма връщане назад!

Юлий Цезар и други генерали използвали тази техника, когато нахлували в чужда територия , като демонстрация за пред войските, която трябвало да покаже, че отстъплението е невъзможно – трябва или да завладеят страната, или да умрат.

Подготовката винаги минимализира всяка грешка…

Огледай нещата от всички страни, подготви се добре, ако се наложи, потърси съвет от хора, на които може да разчиташ. Не се съсредоточавай върху мисълта да бъдеш перфектен или как ще се изложиш, ако не успееш, а просто го направи и знай, че това са твоите уроци и път, който трябва да извървиш.

И животът не винаги е победа. Животът не трябва да се живее статично, като зрител, защото само там, където има действие може да  Давайте си шанс, така както ще дадете шанс и на хората.

Всеки път, когато проявявате твърдост при разочароващи обстоятелства, вие доизграждате своята устойчивост, издигате самоуважението си на нова степен и се изпълвате с по-голяма решителност – онова желязно качество, което ще ви помага да преодолявате препятствията, стоящи по житейския път на всекиго от нас.

А Страхът?

Страх има и ще има. Страх от отхвърляне, от провал, от самота, от обвързване, от загуба, измама, насилие.  Съмнения е имало и ще има. Недоверие към промените от страна на околните е имало и ще има.

Проблеми и липсата на запалителна искра в живота е имало и ще има, докато не започнеш да се променяш и осъзнато да създаваш собствения си опит. Приемай страха и се бори за мечтите си, продължавай да се движиш напред.

Освободи се от нуждата да се доказваш и да получиш одобрение. Не е нужно да правиш нищо, за да се харесаш да околните. Не е и необходимо да налагаш своята гледна точка, да доказваш че сте прав или да демонстрираш колко си добър.

Робърт Ронстад въвежда „принципа на коридора“. Успяващите хора се придвижват право към своята цел като по дълъг коридор, а пред тях се разтварят нови и нови врати, които биха останали незабелязани от тях, ако те си стояха на едно място.

Постоянното блуждаене в миналото или измисляне на варианти за бъдещето, води до раздуването на страховете до размери, които пречат да се мръднеш от мястото си.

“АКО САМО МОЖЕМ ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ  СТРАХЪТ Е ТВОРЕНИЕ НА МИСЪЛТА, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА САМО В НАШЕТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И НЕ МОЖЕ ДА НИ ПРИЧИНИ НИКАКВО ЗЛО, ОСВЕН ТОВА, КОЕТО НИЕ СИ ПРИЧИНЯВАМЕ КАТО СЕ ЗАНИМАВАМЕ С НЕГО, КАКВО ЩАСТИЕ БИ БИЛО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО.“

Ако нещо продължава да не става и не става…

Промени начина и себе си, ако нещо продължава да не се получава по определен начин, винаги гледай себе си, ако нещо не се получава просто направи тези промени.

Айнщайн казва: “Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати.“

И вярвай в себе си и обичай себе си първо, само така може да си човек и за другите.

Понякога, за да успеем, е нужно да спрем за малко, да сменим посоката, дори да отстъпим временно, за да направим ход в правилния момент. Нужно е да постигнем баланс между решимостта да действаме и нетърпението.

И търси вдъхновение да продължиш напред – от малките победи на хората, от хубавата книга в книжарницата, от случайната среща, която ти е донесла приятно изживявания, от откриването на нови неща, от добрите неща, които ти можеш да направиш за някой друг…

Светлана Димитрова,

rabotatami.bg

 

 

Коментари

коментирай