Работа Работа в чужбина

Какво печеля и какво губя, ако работя в чужбина или в България?


Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина.2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Това е сухата статистика, която медиите представят, когато се разисква демографския срив.
Всички правим избори в живота си, и това е право на всеки – да потърси най-доброто за себе си в живота. Пред нас българите, или поне пред голяма част от нашите сънародници, в даден етап от живота е стояла, или ще стои тази дилема. Всеки има поне един член от семейството, който е нарамил дисагите и е тръгнал на гурбет в чужди земи.

Знаем за какво си тръгват българите от България. Ще продължаваме да го говорим и да ни тежи- това е нашата родина, нашите близки, и така ще бъде до момента, в който ние не поискаме промяна, в каквато и да е форма, не разберем, че ние носим лична и колективна отговорност и никой друг няма да ни “ оправи“, защото никой отвъд нас като нация, не е длъжен да прави това или правейки го ще бъде винаги според неговите интереси.

Надеждата за по-добър живот, правото на личен избор и отворените врати, дават правото на всеки да потърси своето място извън пределите на страната. Не бива да се осъждаме и разделяме, както често става между избралите да останат и напуснат България, светът е голям и всеки има право да намери своето място, да потърси своята приказка.
Защо да си тръгнем и защо да останем в България?
Това са нашите причини “за“ и “против“ да останем или да си тръгнем от България.

Нищо и никой не е способен да те накара да се върнеш или останеш в България – и десет причини за това:

1. Безперспективността – тук няма работа за теб. Търси много време, сблъскал си се с много лъжи, предателства, видя най – лошото от живота, стигна до положение да живееш за едното оцеляване, не можеше да платиш сметките? Това случи ли се или се случва? Знаеш, че добрите работни места отиват при “ връзкарите“, а и си бил свидетел, поне веднъж, на нагласен конкурс.

2. Бюрокрацията, корупцията, некомпетентността – искали са ти “рушвет“ за някоя услуга, ставал ли си жертва на измама, чувствал си се изгубен обикаляйки институциите, били са ти отказвани права, които имаш по закон, стигна ръба на отчаянието и реши, че повече не можеш и не искаш да се бориш с това.

3. Заплащането – неплащането на адекватно трудово възнаграждение, неспазването на трудовото законодателство, работил си в “сивия сектор“ , не са ти плащали осигуровки, не знаеш дали някой ден ще получиш пенсия изобщо .

4. Да работиш в по – уредена социална система – искаш да си там, където ще получиш по-добро заплащане, а няма да броиш стотинките до заплата, искаш да получиш адекватна пенсия, когато остарееш, а не да разпределяш левчетата на порции до следваща пенсия. Знаеш, че труда ти ще бъде възнаграден, а и възможностите за бизнес са големи.

5. В чужбина има по-добро образование – децата ти ще растат в по-доба среда, за тях ще има по-добро бъдеще и ще живеят по-добър живот, а защо и ти да не направиш нещо по този въпрос и да получиш едно по-добра развитие. Разочарован си от качеството, което предлагат българските училища, знаеш, че доброто образование, е предпоставка за по-добър живот.

6. Не можеш повече да търпиш българския манталитет – омръзнал ти е ежедневния сблъсък с негативизма, със завистта и нарастващата простотия, с лъжите и лицемерието. Уморен си от това, искаш по-спокоен живот далеч от тук.

7. Политиката – която се води от държавата, знаеш че няма да има промяна, че хората, които ни управляват, няма да доведат до нищо добро страната, че никога и нищо няма да се промени, а напротив по – зле ще става, докато накрая нищо не остане.

8. Искаш да пробваш себе си – обичаш предизвикателствата и новостите, готов си да се бориш, искаш да научиш нов език, да опознаеш нови култури, а и не смяташ, че по никакъв начин си ограничен. Твоите възможности надхвърлят това, което може да ти предложи България.Ти си повече гражданин на света, отколкото българин и няма понятие за граница за теб.

9. Престъпността – не искаш да живееш на място, където всеки ден се случват убийства по пътищата, където телефонните измами са ежедневие, където всяка година си отива по-един средно голям български град, където никой няма да ти обърне внимание, ако си болен и още, и още.

10. Не виждаш твоето бъдеще тук – мислите ти не са тук, липсва свързващото звено, което ще те накара да останеш или да се върнеш. Знаеш, че навсякъде ще имаш по-добър живот, не и в България.

Разбира се, нещата не са черно-бели и винаги зад общите думи, стои личната история на всеки. Връзката с корените трудно се къса, ако сте останали или имате намерение да се върнете в България, ето и причините, които могат да ви накарат да направите това :

1. Семейството, приятелите, познатата среда – тук е твоят род, всичко познато и мястото, където “ Камъкът си тежи на мястото.“ Няма да изплащаш ипотеки, имаш жилище тук. Голяма част от българите разполагат с недвижима собственост. Имаш село, от където ще се връщаш с пълни торби. Имаш връзки и познати, които ще ти помагат и занапред в кариерата и живота. Има на кого да се обадиш в два през нощта.

2. Езикът – възможността да говориш на родния език, да споделяш, да бъдеш уверен в думите си. Ще празнуваш 24 май, няма да търсиш в речника значението на някоя дума, и няма да бъдеш криворазбран в това, което искаш да кажеш.

3. Искаш да помогнеш за бъдещето и по-доброто развитие на страната – вярваш в по-доброто бъдеще, готов си да се бориш за това, въпреки всичко. Виждаш как макар и по-бавно, промяна има. Осъзнал си, че тази промяна ще дойде първо от нас, а не зависи от никой от вън.

4. Има по-добра перспектива за развитие едновременно на кариера, личен и социален живот – в чужбина ще се налага да работиш повече, да се доказваш повече, не че и в България няма да бъде така. Можеш да се обадиш на някого за по бира след работа или да вземеш на заем 50 лева, до заплата, от твой колега. Може да оставиш децата при баба, докато имаш работа ,за някой и друг час. Можеш да удължаваш отпуската и да отскочиш до морето, или да починеш в Родопите и де се заредиш с енергия.

5. Въпреки всичко смяташ, че в България можеш да получиш добро образование и да останеш да се развиваш тук – не бива да поставяме всичко под общ знаменател, все още има добри гимназии, качествени преподаватели и добри специалности. Знаем за добрите резултати по международни олимпиади, а и факта, че хиляди българчета се подготвят, и успешно учат в най-големите и добри университети на Европа и други страни. Сещаш се, при всички положения, за един успял българин и той е пример и мотивация за развитие.

6.Голяма част от света се намира в някаква форма на криза – не че в България е спирала да бъде в такава, и ръба на скалата не е близо, но все пак виждаме какво се случва, и дори спокойни до днес държави и народи, са изправени пред сериозни проблеми.

7. Няма да бъдеш дискриминиран за това, че си чужденец – няма да видите подозрителните погледи, в голяма част в очите на местните, подозрителното кимане, третирането като второ качество хора, заради това, че сме българи. Та ние сме хилядолетен народ, имаме уникални традиции и култура, защо трябва да позволяваме това да се случва. Трябва да покажем, че имаме стойност и че заслужаваме уважение.

8. Природата, климатът, храната , местоположението, четирите сезона – всичко е познато, мирише на роден дом, не си представяш да бъдеш никъде другаде и децата ти да растат в друга среда. Цените са сравнително ниски можеш да си позволиш някои удоволствия. Можеш да си отгледаш домати лятото , да свариш ракия и лютеница есента, а зимата да отскочиш до Банско и Пампорово. И всяка седмица да посещаваш някой от националните туристически обекти – Търново и Перперикон ще те върнат назад във вековете на величието на нашите предци.

9. По чуждите закони – в някои държави техните граждани винаги ще имат приоритет до работни места – и ще можеш да заемеш работно място единствено, ако няма други граждани, които да отговарят на изискванията. А и в България има работни места, които могат да се заемат само от българи .

10.Завършил си перспективна специалност, търсиш работа в туризма, готов си да бъдеш и земеделец, новатор си – в България се откриват все повече работни места в сферата на компютърните технологии, има добри перспективи за работещите в сферата на земеделието, има добри тенденции в сферата на туризма, където има недостиг на работна ръка. Имаш добра идея за бизнес, който до момента не е развиван в България.Възможностите са пред теб, знаеш го.

Със сигурност има повече причини от гореизброените, защото животът е толкова шарен, колкото различни сме и ние. Но нека не затваряме врати, и да знаем, че няма как да избягаме от себе си, да не се упрекваме взаимно, защото всеки има право на избор, как и къде да живее живота си и да се бори, по какъвто начин желае. И да знаем, че дори в чужбина, мислите, поне веднъж на ден, връщат бългaрите в родната страна.

19.04.2016г.

rabotatami.bg,

Св. Димитрова

Коментари

коментирай