Интервю за работа Кандидатстване за работа

Какво да отговорите, ако интервюиращият ви попита дали имате деца


Може и да изглежда лесен за отговор и безобиден, нo всъщност, без да се впускаме в разсъждения доколко е законно да Ви питат подобно нещо, трябва да имате предвид, че отговорът, който ще дадете, сериозно ще се отрази върху шансовете Ви да получите работата.
Ето какво можете да направите:

Не се конфронтирайте с интервюиращия.Много е важно да запазите спокойствие при този въпрос и да отговорите стратегически разумно. Покажете дипломация и се опитвайте да насочвате разговора към по-безопасна посока. 

Перифразирайте въпроса, за да подчертаете готовността си да се отдадете на работата. Например можете да кажете: „Вероятно се питате дали съм достатъчно фокусиран/а на работа, дали мога да пътувам и да работя извънредно. Какви са Вашите цели що се отнася до нея?”

Поискайте повече обяснения за самия въпрос. 

Отговорете на въпроса с лека неяснота, която да подсказва способността Ви да се справите с работата. Например: „Опитвам се да не смесвам служебните и личните си дела. Не мисля, че семейството ми би повлияло зле на способността ми да работя професионално и да показвам добри резултати.”

Не отговаряйте направо. Освен ако не сте сигурни напълно, че нямате нищо против да отговорите на въпроса, не го правете. В много случаи директният отговор се оказва причина да не Ви вземат на работа.

Независимо как ще решите да отговорите на въпроса, обърнете внимание как реагира интервюиращия. Ако усетите, че се бърка твърде много в личното Ви пространство, по-добре потърсете друга възможност.

Коментари

коментирай