Препоръчани Работа

Как се преживява от заплата до заплата в България?


Изпадали ли сте в ситуация на криза до заплата – парите не ви стигат, паниката ви обзема до връхна точка, а е твърде вероятно и да ви забавят заплатата. Успешното справяне с ежедневните задължения е свързано с умението за разпределяне на финансовите средства за живот.

Тук няма да даваме идеи как се забогатява, нито ще говорим как за всичко е виновна държавата, а ще дадем наколко идеи как да бюджетирате собствените си финанси, защото за доста хора се оказва проблем. И да, истина е, че повечето българи са финансови факири с преживяването с по-малко от необходимите средства за месеца.
Някои казват, че бюджетът ги ограничавал. Ами да, така е, но човек трябва да се научи да живее според чергата си, т.е. да знае две и двеста. За някои са достатъчни и тези две, но други не могат да преживеят и двеста. Твърде вероятно е, ако не се научим да си правим сметка на парите да затънем в една дълга спирала на кредити. Естествено, може и да има неприятни и непредвидени ситуации от личен или семеен характер – например болест, но трябва да се научим да пазим някакъв финансов баланс, същото трябва да бъдат научени и нашите деца – да ценят стойността на това, което имат.
Добре е, да си помислим и за приоритетите в живота, кое е по-ценно да инвестираш от заплатата – в нов телефон или в езиков курс – при всички положения, един езиков курс в дългосрочен план би ти донесъл и два телефона.
Въпрос на приоритети.

Та, така, да се върнем към планирането на бюджета за месеца.
1. Като за начало осъзнайте точно колко пари имате – това е вашия бюджет. Ако това са седемстотин лева, значи че са точно толкова, няма с магическа пръчица да се удвоят. Е, може и това да се случи, ако получите подарък – в добрия случай или вземете заем – в лошия, който ще ви дръпне назад, за следващия месец и седемстотин ще станат шестстотин.Това е.
2.Оттук, след като сме си дали ясна сметка с колко пари разполагаме следва да подредим разходите, които неизбежно трябва да платим, защото ще бъдем “отрязани“, ако не го направим. Това са ток, вода, телефон, наеми, интернет, евентуални такси за детски градини и т.н.На следващо място са еднократните разходи- например за застраховка за автомобил, за празнуване на рожден ден, а може и пералнята да се развали и да се наложи да извикате майстор. Кредитите – покривайте ги на време лихвите се трупат и трупат, не искате да замръкнете със съдия-изпълнител на вратата. Не се оставяйте да попаднете в клопката, при която взимате втори заем или кредит, за да погасите първия.
3. Останалите са оборотни пари – за различни ваши нужди – дрехи, храна, излизане на кафе, почивки, книги. От тази част на вашия бюджет например може да направите и някои спестявания – може да проучите различни промоции, да прочетете книга онлайн, да се научите да готвите, вместо да давате пари за готова храна навън. Но и тук може да загубите контрол, ако решите да обикаляте ресторантите или да се обуете с обувки за 300 лева, а разполагате със заплата от осемстотин. Изберете и най-добрите алтернативи за транспорт, ако имате колега в района, може да пътувате с него до работа, ако разстоянието не е дълго може да се разходите. Проучвайте внимателно най-изгодните условия, които предлагат интернет и мобилните оператори, когато сключвате договори – четете внимателно и условията. Внимателното проучване, колкото и време да отнеме със сигурност е по-добре за вас.

Какви са вашите приоритети? Задавали ли сте си въпроса:”Това защо го купувам,защо върша това?”,и разбира се,”Къде отидоха парите?”

4. Не бъдете вещомани – вие всъщност имате ли нужда от новия модел телефон, колко нови дрехи стоят в гардероба ви необличани. Трябва ли постоянно да бъдем лъскави ? Мислете логично и прагматично.

5. Ако имате възможност винаги спестявайте, дори и малка сума да е, тя може да ви помогне, например да си оправите разваления зъб, или да смените пердетата вкъщи с нови.

Тайната на добрата мотивация за спестяване е да не мислите за това колко трябва да отделяте всеки месец, а за това какво ще постигнете, след като спестите определената сума. Представяйте си крайната цел всеки път, когато се колебаете дали си заслужава да заделите определената сума. Старайте се да разпределяте балансирано парите си в различните плащания, които трябва да извършите

Ако сте нови в планирането си вземете една тетрадка и пишете – записвайте си всеки разход, който правите. Наложете си самоконтрол и се наблюдавайте. По-доброто планиране ще ви донесе повече спокойствие и увереност.

Автор: rabotatami.bg,
С.Димитрова

Коментари

коментирай