Работа

Как да разпознаем и да се предпазим от измамните обяви за работа във Facebook


Често получаваме сигнали и коментари от пострадали наши сънародници в България и чужбина, които по една или друга степен са били подведени по обяви за работа във Facebook. Те ли са новите “телефонни измами“, от които пострадаха хиляди доверчиви хора?
За този проблем не се говори.Поставен в безизходица човек търси много възможности, но често не обръща внимание на капаните, които са заложени още в самото начало и са видими в самите публикации, предлагащи работа. Във Facebook има хиляди групи и страници, където се публикуват обяви за работа. В най-големите български такива, членуват десетки хиляди българи, търсещи нови възможности за работа в България и в чужбина. Всеки може да си направи страница или група, и да започне да предлага работа или пък да пусне обявата си. Този начин на търсене на работа, придоби изключително голяма популярност в последните години.
Несъмнено това е предимство – информацията да бъде предоставена на един клик разстояние и да си помагаме взаимно. Но нека не изключваме възможността да станем обект на измама и дълго време да посипваме главата си с пепел.

Как да се предпазим и на какво да обърнем внимание, ако решим да кандидатсваме по обява във Facebook:
1. Проверете дали фирмата предлагаща работа е лицензиран посредник, бъдете особено бдителни, когато става въпрос за чужбина. Ако фирмата е чуждестранна потърсете информация в интернет на съответен език за нея.
2. Прегледайте внимателно обявата за работа – данните за работодателя, за работното време, каква работа се предлага, какви са изискванията спрямо работника, предлага ли се трудов договор. Проучете местното законодателство на страната, в която работите, за да направите правилна преценка преди да решите да кандидатсвате.
3. Не се връзвайте на гръмки обещания за заплати . В обява, търсеща хора за чистене, не очаквайте депутатска заплата. Проучете внимателно какви заплати се предлагат в съответния сектор в страната или държавата, в която се намирате.
4.След като проучите внимателно, едва тогава оставяйте данни като дата на раждане, постоянен адрес. За банковите ви сметки, кодове на дебитни или кредитни карти – изобщо забаравете.
5. Срещали ли сте подобно звучаща обява – “ Сестра ми спечели 200 долара за една седмица. Искаш ли да разбереш как?“, “Единствено тук…“ – не се радвайте предварително, има едни печеливши и това няма да сте вие. Ние често сме попадали на подобен род обяви, освен във Facebook, и в коментарните секции на големи медийни сайтове под статии, където всеки може да си публикува, каквото си поиска. Вие решете доколко е разумно да се доверите.
6.“Трябва ми работник на обекта за другата седмица…“, “Нуждая се от жена, която да ме замества за един месец, като домашна помощница за гледане на баба.“, “Търся шофьори в Испания…“ . Стигнахме до личните обяви на потребители, които предлагат работа. Това е добре – трябва да си помагаме, да споделяме. Но какви са гаранциите, че няма да бъдете излъгани. Не се притеснявайте да задавате въпроси на отсрещната страна, слушайте внимателно, свържете се по възможност по телефон, преди да отидете на мястото. Вижте дали имате общи приятели с въпросния човек и ги разпитайте.
7. Ако нямате достатъчно опит при кандидатстването или търсенето на работа – направете консултация с ваш близък, на който имате доверие. Често хора, които нямат опит с технологиите или за първи път попадат на работния пазар, се подлъгват по различни обещания, не давайки си сметка, че най-малко могат да бъдат откраднати техни данни в интернет или да се подлъжат по различни пирамидални структури, обещаващи големи и бързи печалби. А какво да кажем за случаите, при които отивайки в чужбина, вместо работа, ви чака улицата – зарязани с голям куфар и разбити очаквания.
8. Обърнете внимание и на профила на лицето, което предлага работа – това трудно се установява от по- неопитните, но обикновено няма никакви данни, освен снимка на известна личност, свалена от интернет или хубав пейзаж. Обърнете внимание и на страницата с обявите, препраща ли към сайт, самите публикации какви данни съдържат. Ако е на посредник или фирма дали изобщо съществуват.
9.Ако все пак сте станали жертва и сте се опарили – съветваме ви да се обърнете към съответни надлежни органи в страната, в която сте – полиция, съответни органи и организации защитаващи трудови права. Докладвайте такива обяви, нека информацията да достигне до повече хора, за да могат да се предпазят от некоректно отношение.
10. Не бързайте, обмисляйте, задавайте въпроси и се консултирайте. Проучете внимателно от максимален на брой източници за мястото и работата, към която сте се запътили.
Ако вие също имате наблюдения, извън гореописаните, ще се радваме да ги споделите, за да достигнат до повече хора. Да си помогнем заедно!

rabotatami.bg,
Светлана Димитрова

Коментари

коментирай