Работа Работа в частния сектор

Как да нанамерим работа чрез ползване на връзки


Намирането на добра работа не е лека задача, особено в условията на криза.Ако нямаш връзки, нямаш работа. Това звучи доста стряскащо, но се оказва, че точно по този начин стават нещата у нас. Проучване на Българската стопанска камара (БСК) сочи, че 70% от кандидатите за работа разчитат на съдействие от роднини и познати.
Най-много хора намират работа именно по този начин. Не става въпрос за т. нар. „шуробаджанащина” и „връзкарство”, а за нормалните връзки, които всеки от нас има. Нормално е хората да ви търсят след като познават способностите ви, а не преди това.
Лошо е назначаването на човек, който не заслужава позицията, само заради някаква близост с някой висшестоящ, а не назначаването на кадърен и компетентен човек, пък бил той и познат на шефа. Затова и няма нищо лошо да използваме контактите си, когато търсим работа, стига да сме компетентни за съответната длъжност.
Оплакването от „връзкарството” и „шуробаджанащината” няма да ви помогне, затова по-добре направете всичко възможно и вие да си намерите работа с връзки.
Изберете фирми от вашия сектор, в които съществува вашата длъжност. Ако сте в тясна ниша с малък брой компании, започнете с тях, а след това разширете списъка с фирми с от други сфери, в които все пак съществува вашата длъжност.
Намерете сайтовете на фирмите от списъка и ги запазете в браузъра си. Проверявайте редовно кариерните страници в тези сайтове, за да не пропуснете обява за вашата длъжност.
Направете собствено проучване за всяка от фирмите в списъка – научете подробности за бизнеса и проектите им, за мениджмънта им и т.н. Опитайте се да разберете от кого зависи евентуалното ви назначаване –директор/управител или началник на съответното звено.

Намерете вътрешен човек във всяка фирма–
ваши познати или познати на ваши познати. Лесно ще намерите кои са общите ви познати – помолете някого от тях да ви свърже с вътрешния човек. Когато се свържете с него, искайте две неща: email адреса на началника, до когото да пратите CV-то си и съгласието му да го споменете в писмото си.
Изпратете имейл с мотивационно писмо и автобиография си до съответния началник. Споменете името на вътрешния човек още в първото изречение на писмото си – така ще предизвикате вниманието на началника, но и освен това ще дадете разумно обяснение как сте се сдобили с email адреса му.
В писмото си използвайте част от наученото при вашето проучване – така ще покажете, че се интересувате от компанията и бизнеса й. Прикачете CV-то си и го изпратете.
И още:
Благодарение на бума на социалните медии, сега можете да използвате цял арсенал от мрежи и платформи за да се свържете онлайн с хора от бизнес сферата, която ви интересува. Участвайте в онлайн дискусии в сайтове като Google Plus, Facebook, LinkedIn, освен останалите социални мрежи, които ползвате.
Създайте контакти с работодатели, агенции за набиране на персонал, експерти в бранша ви, ентусиасти в същата професионална област и т.н.

Завръзвайте разговор – винаги е за препоръчване да не чакате човекът срещу вас да ви заговори. Бъдете готови да поемете инициативата и вие самите да започнете разговор в случай, че човекът насреща се притеснява да го направи.

Отървете се от страха от отхвърляне – отивайки да се срещате с хора, възможно е у вас да се появи известен страх да не ви отхвърлят. Мнозина просто не искат да контактуват, не позволявайте това да ви спира. Отдръпвате се и продължавате гордо напред. Бъдете винаги позитивни в процеса на търсене на работа!

Светлана Димитрова

Коментари

коментирай