Работа Работа в частния сектор

Как да нанамерим работа чрез LinkedIn. Полезни съвети


Предназначението на LinkedIn е да събира профили както на професионалисти, така и на работодатели от най-различни сфери. Целите са улесняване на общуването между професионалисти в интернет, търсене на подходящи бизнес партньори, развиване на добър онлайн имидж и, разбира се, по-лесно намиране на работа и служители.

LinkedIn служи като „търсачка за професионалисти“ за много работодатели по целия свят, включително и в България. Голяма част от съвременните работодатели използват сайта, за да намират свои потенциални кадри, търсейки по ключови думи и изрази. Социалната мрежа е изключително полезна и за хората със собствен бизнес или на частна практика. Тя дава възможност за сътрудничество и лесно намиране на потенциални клиенти. На практика LinkedIn е един страхотен начин за намиране на професионални връзки и същевременно е вашето онлайн CV.
За да имате успешнa кариерa, е важно онлайн присъствието ви в LinkedIn да бъде под строг етикет.
Първото, което се забелязва, отваряйки профил, е снимката.Това е най-забележимият елемент и в обикновеното CV. В LinkedIn всяка ваша активност се показва с профилна снимка и име, и трябва да изглеждате така, както бихте се появили на една делова среща или интервю за работа.LinkedIn предлага доста възможности да се представите подобаващо. Нещо повече – може да сортирате, както прецените, информацията за себе си в личния си профил. Грешка е погрешното представяне на външния вид. Често по-възрастни хора, притеснени от възрастова дискриминация, качват свои снимки от времето, когато са били на 30-ина години, но интервюиращите ги служители не очакват те да изглеждат толкова различно. Сменяйте статута си, за да е актуален – това показва, че сте активни и ангажирани – никой няма да разбере какво сте направили, ако не го споделите.
Ако искате да се свържете с човек, когото никога не сте срещали, правилната стъпка е преди това да проучите този човек и да изпратите специална покана към него. Изпратете лично съобщение, за да разбере получателят, че искате да се свържете точно с него, например: “Прочетох тази Ваша статия… Аз също развивам кариера в тази област и бих искал да се свържа с Вас”.
Тъй като пишете онлайн, всъщност имате повече място, отколкото в традиционните хартиени автобиографии. Мислете за тази обобщена информация като за начин да се продадете – това е възможност да изразите своя глас и индивидуалност.Тъй като за една и съща работа има толкова много кандидати със сходно образование и квалификации, попълването на полето с обобщена информация може да Ви даде предимство пред кандидат-работодателите.
За разлика от автобиографията, където се опитвате да насочите една страница от нея към определена позиция, тук трябва да опишете цялата си професионална кариера
Най-важното предназначение на LinkedIn са връзките. Колкото повече контакти и приятели имате в професионалната социална мрежа, толкова повече увеличавате шанса си за развитие и намиране на по-добра работа. Затова бъдете активни и добавете всичките си възможни приятели, които имат регистрация в сайта. Като се започне от близки познати, мине се през стари познайници от училище и се стигне до хора, с които току-що сте си разменили визитките. Така ще разширите значително своя кръг от контакти, включващ потенциални работодатели, партньори и специалисти в различни области.
Направете усилието да поддържате някаква връзка с хората в LinkedIn, които мислите, че могат да ви бъдат полезни в бъдеще. Когато видите, че някой е качил интересна статия, постарайте се да я прегледате, да изкажете мнение и т.н. Статиите, които се качват в LinkedIn, са професионални и може и да ви е от полза да преглеждате за какво говорят вашите връзки там. Когато някой има нова работа, поздравете го – всички имаме голямо его и е важно то да се подклажда, тук LinkedIn не се различава от Facebook.
НЕ правете това:
Не искайте препоръки от хора, които не познавате – как може някой, който не е работил с вас, да ви препоръча?
Ако не можете да пишете правилно, тогава също имате проблем. Но ако можете да пишете добре, а сте пристрастени към съкращенията, чат езика и усмихнатите личица, помнете че LinkedIn не е мястото за тях.

Светлана Димитрова

Коментари

коментирай