Блог

Джеф Безос: човекът зад най-успешния онлайн бизнес – уроци от живота


Джеф Безос основава Амазон  / Amazon.com / през 1994 г. В началото на сайта се продавали само книги. През юни 1998 г. магазинът започва да продава музикални дискове, а в следващите няколко години се превръща в един от най-големите онлайн магазин с милиарди оборот, който продава от техника, да дрехи и хранителни добавки . Двадесет и три години по-късно Безос е един от най-богатите хора в света – – към октомври 2017 г. неговото състояние се оценява на $92,3 млрд. А легендата разказва, че в първия офис за бюра са сложили две врати.

Върху какви принципи се гради основата на успеха на компанията и как се стартира успешен бизнес според Безос?

Улавянето на следващата вълна, прогнозирането на следващата тенденция, искането за промяна … това е, което работи.
Но
е трудно да бъдем иновативни.  Бързите решения обикновено дават краткосрочни предимства.

Безос не се тревожи за това, което ще се промени. Той се концентрира върху това, което няма да се промени:

“Много често получавам въпроса: “Какво ще се промени през следващите 10 години?” И това е много интересен и често задаван въпрос. Никога не ми задават въпроса: “Какво няма да се промени през следващите 10 години?” А този втори въпрос всъщност е по-важният от двата – защото можете да изградите бизнес стратегия около неща, които са стабилни във времето. … В нашия бизнес на дребно знаем, че клиентите искат ниски цени и знам, че това ще  бъде така и след 10 години. Те искат бърза доставка, те искат огромен избор.

Невъзможно е да си представим след 10 години, когато клиентът дойде и каза: “Джеф, обичам Амазон, просто искам цените да са малко по-високи”. “Обичам Амазон, просто искам доставките да идват по-бавно.” Невъзможно.

И така, усилията, които влагаме в тези неща,  енергията, която влагаме днес, ще продължава да изплаща дивиденти за нашите клиенти 10 години след това. Когато имате нещо, което знаете, че е вярно, дори в дългосрочен план, можете да си позволите да вложите много енергия в него.“

“Ако се проваля, когато бъда на 80 години, ще бъда много горд, че съм опитал.“

Ето няколко принципа, които непрекъснато осигуряват професионален и личен успех според Безос:

Фокусирайте се върху събирането на знания …

Конкуренцията е факт от професионалния живот – с други фирми, други продукти, други хора. Това не е игра с нулева сума, но е игра, която всички се опитваме да спечелим.

Интелигентните хора печелят много.

По-умните хора печелят още по-често.

Непрекъснатия се стремеж да придобием повече опит и повече познания, е вторият най-добър начин да успеем.

… Но винаги се старайте да бъдете заобиколени от  информирани хора.

Не можеш да знаеш всичко. Но можете да познавате достатъчно умни хора, с които заедно знаете почти всичко.

И заедно правят почти всичко.

Работете усилено, за да станете по-умни. Работете по-усилено, за да привлечете умни хора на ваша страна.

Как?

Винаги давайте преди да получите.

Целта на свързването в мрежа е да се свържете с хора, които могат да помогнат при продажбата, да споделят важна информация, да служат като наставник и т.н. Когато свързваме мрежата, искаме нещо.

Но, особено в началото, никога не искайте. Забравете за това, което искате, и се съсредоточете върху това, което можете да дадете.

Даването е единственият начин да установите истинска връзка и трайна връзка. Фокусирайте се върху  хората, а не върху вас, така и хората ще ви отвърнат по същия начин.

И ще създадете повече от контакти. Ще се сприятелите.

Винаги гледайте покрай пратеника и се фокусирайте върху съобщението.

Когато хората говорят от позиция на власт или авторитет или слава, е примамливо да поставят по-голям акцент върху техния принос, съвети и идеи.

Уорън Бъфет? Да, трябва да го слушате. Шерил Сандберг? Да. Ричард Брансън? Абсолютно.

Този подход работи до една точка – но само до една точка. Наистина интелигентните хора премахват всички рамки, които идват с източника – както положителни, така и отрицателни – и оценяват информацията, съветите или приноса само по своите заслуги.

Когато Брансън казва: “: “Майната му, просто го направете и продължете с него”, това е  силно послание.

Ако човекът, който доставя обяда ви казва същото,  също трябва да  го оцените.

Никога не обезценявайте съобщението, което сте получили, защото   омалважавате пратеника. Добрите съвети са добри съвети – независимо от източника.

Винаги работете върху “следващото нещо”.

Невъзможно е да се предскаже какво ще работи, още повече колко добре ще работи. Някои продукти издържат за известно време. Някои услуги процъфтяват – а след това не. Някои начинания имат добър старт, а след това пламъкът изгасва. Някои кариери излитат – и след това спират.

Винаги ще ви трябва “следващ”: нов продукт, нова услуга, нов клиент или връзка.

Независимо от това колко сте успешни днес, винаги имайте “следващото нещо“във вашия тръбопровод. Ако по някакъв начин текущите ви продукти, услуги или начинания продължават да процъфтяват, чудесно, Вие ще сте създали по-голяма линия продукти и услуги и начинания.

Ако траекторията на кариерата Ви продължава да се изкачва, ще бъде чудесно, Вие все пак ще добавите нови връзки, нови умения и нови перспективи, които ще добавят само към вашата стойност.

Това е начинът, по който успешните хора понасят бурята, когато времената са трудни и стават още по-успешни, когато бизнеса се разраства.

Винаги поемайте отговорност.

Ако винаги сте прави, никога няма да растете. Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, е да грешите, защото когато допуснете грешка, имате възможност да научите.

(Не се притеснявайте, всеки успешен човек е провалил многократно, повечето са се провалили повече от вас, затова те са успешни днес).
Ваше е притежанието на  всяка грешка, на всяка грешка и на всеки провал. Кажете, че сте направили грешка. Кажи, че си забъркал. Кажете го на други хора, но по-важно, погледнете в огледалото и го кажете на себе си.

След това поемете отговорността,  следващият път нещата да бъдат различни.

Винаги превръщайте идеите в действия.

Думата идея трябва да бъде глагол, а не съществително, защото няма истинска докато не превърнете вдъхновението в действие.

Идеите без действие не са идеи. Те са съжаление..

Всеки ден колебанието и несигурността ни пречат да действаме според нашите идеи. Страхът от неизвестното и страхът от неуспех са това, което ме спира и може би и това те спира.

Помислете за няколко от идеите, които сте имали, независимо дали търсите нов бизнес, нова кариера или дори работа на непълно работно време. Поглеждайки назад, много от вашите идеи биха се оказали добри, особено ако сте им дали най-добрите усилия.

Повярвай на  на преценката си и на инстинктите си. Повярвай им повече. Доверете се на готовността си да работите чрез предизвикателства и пречки.

Смятате, че няма да можете да го правите през цялото време, но когато оставяте дадена идея, почти винаги грешите.

Светлана Димитрова,

по интервюта от: inc.com. forbes.com, nbc.com

rabotatami.bg

 

Коментари

коментирай