Интервю за работа Кандидатстване за работа

Грешки, които се допускат най – често по време на интервю за работа


Трябва да сме наясно с клопките по време на интервю и след това да се подготвим и да практикуваме, за да не се случват на нас. По-долу следват десет от тях, от които трябва да се пазите:
Неподходяща невербална комуникация
Не: Отпускане на стола, нервно потропване или игра с предмети, липса на визуален контакт
Да: Изправената стойка, визуалният контакт и крепкото ръкостискане показват доколко сте уверени в себе си. Първото впечатление може да бъде отлично начало или незабавен край на вашето интервю.
Неподходящо облекло за длъжността или фирмата
Не: Прекалено ежедневно облекло.Правилата за по-ежедневно облекло в даден офис не означават, че вие можете да бъдете облечени като “тях” по време на интервюто.
Да: Важно е да изглеждате професионално и грижливо облечени преди всичко. Дали ще облечете костюм или нещо не толкова официално зависи от културата на фирмата и длъжността, за която кандидатствате.
Не слушате – мислите само какво ще кажете
Не: От самото начало на интервюто интервюиращият ви дава информация, било то директно или не. Ако не слушате внимателно, ако се осланяте само на интуиция, изпускате много добра възможност.
Да: Добрите комуникационни умения включват слушане и даване на знак на говорещия, че сте чули какво е казал. Наблюдавайте този, който ви интервюира и се адаптирайте към неговия стил и темпове.
Говорите прекалено много
Не: Да казвате на интервюиращия повече, отколкото го интересува, е фатална грешка. Когато не сте се подготвили предварително, ще сте по-склонни да скачате от тема на тема, като по този начин доста се отдалечавате от желаната позиция.
Да: Подгответе се за интервюто като прочетете внимателно обявата за работа, съпоставите уменията си с изискванията в нея и споделите само тази информация.
Държите се прекалено фамилиарно
Не: Интервюто е професионална среща, на която се говори за работа. Тук не става въпрос за сприятеляване. Нивото на фамилиарност би трябвало да е огледало на поведението на интервюиращия.
Да: Важно е да покажете енергичност и ентусиазъм на интервюто, но не прекрачвайте прага, позволен за кандидата за работа.
Използвате неподходящ език

Да: По правило на интервюто трябва да използвате професионален език.
Не: Пазете се от жаргонни думи или подмятания за възраст, раса, религия, политическа принадлежност или сексуална ориентация – с това много бързо могат да затръшнат вратата след вас.
Държите се прекалено самоуверено
Отношението играе основна роля за успеха на вашето интервю. Необходим е деликатен баланс между увереността, професионализма и скромността. Дори и да разигравате сцена, за да демонстрирате способностите си, не бива да прекалявате. Не бива и да сте прекалено резервирани, разбира се.

Не отговаряте на въпроса, който ви е зададен
Когато интервюиращият ви попита за пример, когато сте направили нещо, той очаква от вас примери за поведението ви в минали ситуации. Ако не дадете конкретен пример, не само че не отговаряте на въпроса, но и изпускате възможността да докажете способностите си и да разкажете за уменията си.
Не задавате въпроси
Изключително важно е да задавате въпроси. Това показва, че проявявате интерес към компанията. Освен това е и възможност вие самите да разберете дали това е правилното място за вас. Най-добрите въпроси се пораждат, ако сте слушали внимателно какво се е обсъждало по време на интервюто и поискате допълнителна информация.

Отчаяно искате работата
Надпреварата е ожесточена и вие имате нужда от тази работа. Но когато използвате подхода на отчаяно нуждаещия се, изглеждате по-малко уверен в себе си. По време на интервю спазвайте три основни принципа – самообладание, спокойствие и самоувереност. Знаете, че можете да се справите с работата, така че остава да убедите интервюиращия.

Коментари

коментирай