Блог

Глухата жаба – притча за мечтите, вярата ни в тях, за трудностите и борбата


Имало едно време една групичка от малки жабчета, които си организирали надбягване. Целта била да се изкачат на върха на една висока кула. Събрала се голяма тълпа да наблюдава състезанието.

Стартът бил даден и жабчетата започнали да се изкачват… Никой от тълпата обаче не вярвал, че ще успеят да стигнат до върха. Чували се подвиквания: “Пътят е толкова труден! Никога няма да стигнат върха”. Или: “Няма начин да стигнат догоре. Кулата е толкова висока!”

Малките жабчета започнали да се разколебават. Тълпата май била права. Твърде трудно било това предизвикателство за техните мънички крачета. И едно по едно се отказвали…

Имало обаче няколко ентусиасти, които продължавали нагоре. А тълпата продължавала да им подвиква: “Откажете се! Вижте колко е трудно! Не може да успеете!”

Постепенно и тези упорити жабчета се отказали. Само едно не спирало. Продължавало нагоре и нагоре…
– Това НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ!

Стигнало върха и се оказало, че е самичко. Останалите се отказали по пътя.

Тълпата полудяла от възторг!
Тогава всички други жабчета естествено поискали да разберат, как точно ТОВА жабче е успяло да го направи. Един от участниците попитал малкото жабче, как то, което е успяло, е намерило нужните сили, за да достигне върха?
. Оказало се обаче, че жабчето победител е глухо.

Бъди глух за страховете на останалите. Не позволявай тяхната нерешителност да стане твоя!
Не позволявай чуждите съмнения да се прокраднат в душата ти и да убият волята ти. Никога не забравяй за силата, която носят думите! Защото всичко, което чуваш или четеш, повлиява на действията ти.
Не заглушавай вътрешния си глас с техните “мъдри съвети”. Слушай и следвай сърцето си. Слушай и следвай инстинктите си. Бори се за мечтите си. Това са твоите мечти. Бори се за живота си. Това е твоят живот.

Притча
снимка: Интернет

Коментари

коментирай