Работа в частния сектор

Да си готвач е модерно вече и в България, а и добре заплатено.


Джейми Оливър, Гордън Рамзи,  Антъни Бурдейн?

Говорят ли  ви нещо тези имена? Накратко, това са готвачи – шефове, както стана модерно да ги наричат, а освен това милионери, собственици на ресторанти, телевизионни водещи, с редица книги, а продуктите с тяхното име носят милиони.

В България също трендът и възраждането на готварството не може да се отрече. Вече има много телевизионни шоуто и състезания между любители готвачи. Стотици българи имат и собствени кулинарни блогове, някои от които са на много високо ниво. Готвач гладен няма да остане, както има една приказка.

Светът стана едно глобално село, а оттам се разнообрази и разшириха нашите вкусове и възможности за експерименти в кухнята. На пазара може да намерим “от пиле мляко“ , да отворим някой блог в интернет, някоя готварска група във Фейсбук, или да изгледаме някой клип и да сготвим вкусно ястие. Все повече едно ястие се оценя и по начина на поднасяне и естетическа издържаност. А само до преди няколко години в България се радвахме на някой снакс, кола или вафла с по-шарена опаковка. Сега, на пазара сме залети буквално с продукти от целия свят. Вкусовите възприятия все повече се развиват, както и желанието да се опитва нещо ново. Критериите за качество също се покачват. Кулинарният туризъм се развива и хората все по-често пътуват до определено място, за да се насладят на типичната храна, която даден регион има или специално да посетят някой ресторант.За ценителите на изисканата кухня в Западна Европа дори има издания с най-новите кулинарни изкушения, най-атрактивните готвачи и заведенията, в които гастрономите могат да останат напълно задоволени. Авторитетните гидове имат свои класации и да попадне там един готвач е истинско признание за неговите възможности.

Конкуренцията между ресторантите в България, също е голяма, предвид нашия пазар. “Балкантурист“-кият стил отдавна отстъпва място, а си личи и на места, че наистина е вложена мисъл – съчетание между обстановка, кухня, музика, обслужване. Може би в близко време някой български ресторант ще ни изненада и ще получи своята първа звезда“ Мишлен“?

Необходимостта от все повече и все по-добре подготвени кадри в ресторантьорството и главно кулинарни специалисти е тенденция и в световен мащаб.

Ето защо и готварството става все по-желана специалност, а завършилите тематичните все по-лесно си намират работа и са все по-уважавани. Лошо в България е, че обикновено собствениците, сключват договори на минимална работна заплата и на процент от изработеното. Ако завършващите се насочат към чужбина, могат да печелят разбира се в пъти повече. Но работа за готвачи в България има достатъчно, зависи кой какви цели има в професията. Критерий за успех : любов към професията, организация,  правилен ментор в началото, познаване на различни практики, технологии и продукти и поне  и поне един чужд език.  След майсторлъка на готвача чистотата и редът са следващите най-важни неща, които правят една кухня перфектна.Негатив са многото часове работа, които понякога могат да стигнат и до 12 часа, пътя към върха, като във всяка професия е дълъг.И в кухнята също си има йерархия и обикновено пътя е дълъг, докато се стане главен готвач, но има и майстори, които много бързо навлизат в професията.
За да станете добър или най – добрият готвач е нужно обучение. В света има много известни школи, които са профилирани в приготвянето на различни видове ястия. В Европа най – известни са швейцарската, френската и италианската школа.
Преди години много от главните готвачи в България, са завършвали ТОХ  – техникум по обществено хранене. В последствие тези техникуми масово се променят в професионални гимназии по туризъм, но повечето запазват профилираните си паралелки по готварство.
Днес има и  частни школи и центрове за преквалификация, както и  много готварски курсове, където може да се научите на занаят. В България има само едно висше учебно заведение, където учат готвачи.
В чужбина университетската програма често се нарича „Culinary arts” –  „Кулинарни изкуства“. В западния начин на обучение се поставя голям акцент върху представянето  на храната. Често обучението се комбинира с т.нар. Hospitality management – управление на туристическите услуги.
В България, много начинаещи кулинари работят на сезонен принцип. Лятно време са заети по Черноморието, а след това се прехвърлят към зимните ни курорти. Готвачите с по-дълъг стаж, обикновено имат постоянни работни места.
 Много признати готвачи отварят и собствени ресторанти в даден момент от тяхното кариерно развитие,  а клиентите ценят тяхната работа, имат отношение и следват и готвача.
Светлана Димитрова,
rabotatami.bg

Коментари

коментирай